Hogyan öljünk disznót?

tt

2012. október 15., hétfő 05:49

Hódít a disznóvágó-turizmus, a házi disznóvágás is reneszánszát éli. Hogyan álljunk neki a böllérkedésnek, és mire figyeljünk?

Mennyibe kerül egy disznóvágás? Mennyiért darabolja fel szakszerűen egy böllér a kívánt formára és darabra. Manapság – a megfelelő előkészítés után és némi szakmai segítséggel – akár már otthon is feldolgozhatunk egy egész sertést a család nagy nagy örömére. De mire figyeljünk, és mennyibe kerül a privát böllérkedés?

Előkészítés

Mielőtt belevágunk a húsfeldolgozásba, érdemes felülvizsgálni otthonunk raktározásra alkalmas részeit: el tudjuk-e rakni a fagyasztórekeszekbe azt a mennyiséget, ami hűtést igényel, és van-e elég hely a kamrában/spájzban a kolbásznak/sonkának/szalonnának. A következő lépésben érdemes átgondolni, mit is szeretnénk: egy egész napos család/csapat összekovácsoló buli keretében történő húsfeldolgozást vagy minél hamarabb befejezett húsfeldolgozást.

Hentes nélkül soha

Mindkét esetben érdemes szakmai segítséget kérni, hiszen a húsdarabolást elég egyszer elrontani, az alapanyag pedig drága mulatság. A megfinanszírozott hentes szakszerűen és precízen dolgozza fel az igényeink szerint a húst, szeleteli a csontos részeket, formáz, vagy éppen darál. Ha kolbászban és hurkában is gondolkodunk, akkor be kell szerezni a megfelelő mennyiségű fűszereket (érdemes egyeztetni a hentessel ) és a töltéshez belet.

Egy átlagos röfire – 100-120 kg – 5 kilónyi rizst, 2 kilónyi fűszert, 2 kiló vörös- és fél kiló fokhagymát kell számolnunk. A húsokhoz készítsük elő a csomagolóanyagot, a fagyasztóba szánt húsokhoz érdemes nejlonszatyorban – az esetleges szállításnál műanyag rekeszekben – gondolkodni.

Füstöljünk sonkát!

Hozzávalók*                                            Ár

1 megtisztított kettévágott sertés            120 000.-
fűszerek, hagyma                                  6000.-
(pirospaprika majoránna stb.) 
5 kg rizs (hurkakészítéshez opcionális)   1250.-
Hentes                                                  10 000.-/ nap
Füstölés (opcionális)                              100-150 ft/kg

* 120 kg-os sertésre számolva                                

Egyes vélemények szerint kár vele vesződni, de – ismerve a bolti árakat – mindenképpen érdemes házilag sonkát készíteni. Az előre bekevert sonkapác – például: Herbária – legalább annyira működik, mint a házilag összerakott sóalapú pácok, a bepácolást követő egy hét múlva már remek füstölt sonkánk lehet. A füstölést a legtöbb helyen (ha nem otthon bontunk) meg tudják oldani, egyeztessen hentesével, böllérével!

Csapatépítés, összetartás

Miért éri meg a fáradságot? – kérdezhetik sokan. A disznóvágás remek csapat- és család-összekovácsoló szabadidős program is lehet, amire a vidéki turizmus egyik ágát is sikeresen ráformázták. Hosszú hétvégés „ott alvós” programként is elérhető, bár így kevésbé gazdaságos (átlag fejenként 25-30 ezer forint két éjszaka, disznótoros menüsorral, pálinkával, és a húst nem hozhatjuk el).

Forrás: MNO