A vitában felszólalt Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatási és szociális ügyi felelőse is, aki egyebek között azt hangsúlyozta, hogy a következő EU-csúcstalálkozón, március elsején kiemelt figyelmet kell szentelni a növekedésbarát pénzügyi konszolidáció és a foglalkoztatásbarát növekedés kettős szempontjának.

Őry Csaba fideszes EP-képviselő a plenáris vitában felhívta a figyelmet, hogy az uniós foglalkoztatási és munkanélküliségi adatok továbbra is drámaiak. 2011 decemberére 9,9 százalékra nőtt az uniós munkanélküliségi ráta, és ezen belül megközelítőleg 5,5 millió fiatal van állás nélkül uniószerte. A képviselő üdvözölte a január végi rendkívüli állam- és kormányfői EU-találkozó nyilatkozatát, amely a fiatalok munkanélküliségének sürgős kezelésére irányul.

Gurmai Zita (MSZP) szintén a fiatalok állásnehézségeire hívta fel a figyelmet, illetve arra is, hogy az inaktivitásra kényszerülő ifjak évente több mint 100 milliárd euró veszteséget jelentenek Európának. Elmondta azt is, hogy a helyzet javítása érdekében az Európai Szocialisták Pártja átfogó javaslatcsomagot dolgozott ki, amelyben az uniós tagállamok legjobb gyakorlatait terjesztenék ki európai szintre.