A kormány írásbeli garanciát kér az ellenzéktől + Képriport

PR, 2012. április 8., 13:25, frissítve: 18:14
A szíriai kormány csak abban az esetben vonja vissza katonáit az utcákról, ha az ellenzék írásban garantálja, hogy leteszi a fegyvert. Közben a Genfben tartózkodó Kofi Annan vasárnap felszólította a kormányerőket és a felkelőket, hogy béketervének megfelelően csütörtök reggelig hagyjanak fel az erőszak minden formájával.

A szíriai kormány csak abban az esetben vonja vissza katonáit az utcákról, ha az ellenzék írásban garantálja, hogy leteszi a fegyvert – közölte a külügyminisztérium. Damaszkusz azon korábbi közleményei, amelyek szerint keddig kivonják a hadsereg egységeit a városokból és peremkerületeikből, „hibás értelmezés” – jelentette ki Dzsihád Makdeszi minisztériumi szóvivő.

Kofi Annan nemzetközi megbízott nem adott át a szíriai kormánynak semmiféle „írásos garanciát a fegyveres terrorcsoportoktól arra, hogy felhagynak az erőszakkal, és az állam az ország egész területére kiterjesztheti a fennhatóságát”. Ezenkívül „Annan úr nem hozott írásbeli garanciát a katari, a szaúdi és a török kormánytól arra vonatkozóan, hogy abbahagyják a terrorcsoportok pénzelését” – olvasható a közleményben.

Az említett három ország az utóbbi hónapokban erőteljesen támogatta a szíriai ellenzéket, Szaúd-Arábia és Katar még arra is késznek mondta magát, hogy fegyvereket küld a felkelőknek. Annan hivatala a múlt héten közölte: Bassár el-Aszad szíriai elnök elfogadta a nemzetközi közvetítő által felajánlott tűzszüneti megállapodást, amelynek értelmében a kormányhadseregnek jövő keddig ki kell vonulnia a városokból és a falvakból, valamint az ezt követő 48 órán belül abba kell maradniuk a harcoknak.

Szíria azt állítja, hogy megkezdte a kormánycsapatok kivonását egyes erőszak sújtotta területekről – közölte csütörtökön Kofi Annan nemzetközi megbízott szóvivője. Mint azt megírtuk, a lázadók és külföldi politikusok is szkeptikusak Bassár el-Aszad elnök csapatkivonási ígéretével kapcsolatban.


„Szíria nem akarja, hogy megismétlődjön az, ami az arab megfigyelők látogatásakor, hogy tudniillik a hadsereg kivonulása a városokból lehetővé tette a terrorcsoportok számára, hogy újjászerveződjenek, újra felfegyverkezzenek, és ellenőrzésük alá vonjanak teljes negyedeket, elkövessenek mindenféle terrorcselekményt, megöljenek és elraboljanak embereket, tönkretegyék a köz- és magánvagyont. Annan úr közölte, hogy megbízatása a szíriai szuverenitás tiszteletben tartásán alapszik, és célja elérni az erőszakcselekmények abbamaradását, bármely fél kövesse el azokat, valamint elérni a fegyveres csoportok lefegyverzését, hogy elkezdődhessen a nemzeti párbeszéd a szíriai ellenzéki mozgalmakkal. Szíria ezen elvek alapján fogadta el a megbízatását és hatpontos tervét” – olvasható a közleményben.

A Genfben tartózkodó Annan vasárnap – emlékeztetvén a határidő közeledtére – felszólította a kormányerőket és felkelőket, hogy béketervének megfelelően csütörtök reggelig hagyjanak fel az erőszak minden formájával.

Támadás Ildib tartományban

A szíriai kormányerők tüzérsége a Törökországgal szomszédos Idlib tartományban lőtt vasárnap egy területet, és a támadásban meghalt vagy megsebesült több tucatnyi ember – közölték ellenzéki aktivisták Szíria belsejéből, illetve a török határról. Helikopterek támogatásával 90 harckocsi és páncélozott jármű lőtte az Idlib várostól délnyugatra lévő ar-Rúzs-síkságot. A lázadó Szabad Szíriai Hadseregnek az al-Basíríja faluban lévő harcosait körbevették. Egy aktivista a Reutersnak nyilatkozva elmondta: nem tudják megközelíteni a falut, hogy segítsenek, mert nagyon erős a tüzérségi tűz.

Foltokban a tartomány jelentős részét az ellenőrzésük alá vonták a felkelők, és e területek visszafoglalására a hadsereg tíz nappal ezelőtt nagy offenzívát indított, amelyben eddig már több száz ember meghalt, és több ezren elmenekültek Törökországba. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök bizonyos „intézkedésekkel” fenyegette meg szombat este Damaszkuszt arra az esetre, ha nem tartja tiszteletben az április 10-i határidőt a katonák visszahívására a városokból. „Intézkedéseket léptetünk életbe, ha nem szűnik meg az erőszak” – jelentette ki Erdogan, akit vasárnap idézett a Hürriyet című napilap. A kormányfő nem beszélt arról, hogy milyen intézkedésekre gondol.

Mint azt megírtuk, huszonhét civil veszítette életét szombaton a szíriai hadsereg által indított hadművelet során az ország középső részén fekvő Hama tartománybeli Latamna városában.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elfogadott nyilatkozatban csütörtökön felszólította a szíriai kormányt, hogy ígéretéhez híven április 10-ig szüntesse be a kormánycsapatok és nehézfegyverek bevetését a kormány ellen fellázadt szíriai városok ellen.

Forrás: MTI
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása