A németek nem akarnak újra tárgyalni

PR, 2012. április 29., 22:10, frissítve: hétfő 12:04
A német vezetés nem tárgyalná újra az uniós fiskális paktumot, de hajlandó a takarékosságot a gazdasági növekedés ösztönzésével kiegészítő intézkedésekre – hangsúlyozta egy vasárnapi lapinterjúban Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, reagálva a francia elnökválasztáson esélyes Francois Hollande követeléseire.

A szocialista Hollande szerint az államadósság csökkentésére és a deficit leszorítására koncentráló fiskális paktum ügyét újra meg kell nyitni, és a szerződést növekedési paktummá kell átalakítani, mert a gazdasági válságot csak munkahelytemetéssel és gazdasági növekedéssel lehet leküzdeni, a fiskális paktum pedig csupán megszorítást irányoz elő, ami káros a gazdaságra.

Ezzel kapcsolatban Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a Welt am Sonntag (Wams) című vasárnapi lapnak nyilatkozva hangsúlyozta: Berlin nem kíván változtatni a szerződésen, és azt várja tőle, hogy helyreálljon a pénzügyi piacok bizalma az euróövezet fenntarthatóságában. Schäuble hozzátette: szilárd meggyőződése, hogy a szerződés hamarosan hatályba is lép.

Így vélekedik Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsának (Eurocsoport) elnöke is, aki a lapnak elmondta: „vágyteljes gondolkodásra vall” a szerződés újratárgyalására és lényegi elemeinek eltávolítására vonatkozó követelés. Hozzátette: „lesz egy-két szavam Hollande-hoz”, ha megnyeri a választást.

Ugyanakkor a német vezetés nem zárkózik el teljesen a megszorításra koncentráló politika fellazításától. Schäuble a Welt am Sonntagnak azt mondta: a kormány készen áll a növekedést serkentő intézkedésekre is. Elsősorban szerkezeti reformokra van szükség, mert a növekedést csak a strukturális jellegű problémák, mint például a fiatalkori munkanélküliség magas aránya és hiányos versenyképesség orvoslásával lehet beindítani – tette hozzá.

Francois Hollande, a francia elnökválasztás szocialista jelöltje megerősítette, hogy megválasztása esetén első útja Berlinbe fog vezetni „egy új Európa” építése érdekében.

A lap idézte Angela Merkel kancellár egy hétvégi nyilatkozatát is, amely szerint formálódik egy új, uniós léptékű, úgynevezett növekedési cselekvési terv, amely már a júniusi uniós csúcson napirendre kerülhet. A legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke szerint végül a két szélső álláspont között lesz a megoldás: nem változtatnak a fiskális paktumon, de hamarosan lesz egy újabb uniós megállapodás, egy növekedési és foglalkoztatási paktum is. Ezzel pedig világossá válik majd, hogy a Merkel-féle megszorító politika megbukott – mondta a Sigmar Gabriel a Wams-nak.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása