A spanyoloknak engedik, hazánkat milliárdokra büntetik + Képek

LM, 2012. március 13., kedd 08:52, frissítve: kedd 16:05
Csaknem egy százalékponttal magasabb államháztartási hiányt engedélyeznek az euróövezet pénzügyminiszterei (Eurócsoport) az idén Spanyolországnak a korábban tervezettnél – jelentette be a miniszterek hétfői brüsszeli találkozóját követően Jean-Claude Juncker, a csoport elnöke. Ugyanakkor várhatóan az Európai Unió pénzügyminiszterei példát statuálnak hazánkkal azzal, hogy megszavazzák a kohéziós támogatásaink befagyasztását.

Az eddig a bruttó hazai termék (GDP) 4,4 százalékában meghatározott deficit helyett így a hiány 5,3 százalékot is elérhet. Ez ugyanakkor fél százalékponttal (5 milliárd euróval) még mindig kevesebb, mint a spanyol kormány legújabb terveiben szereplő 5,8 százalék.

Fotó: Reuters

Juncker beszámolójából az is kiderült, hogy a sikeres adósságelengedési programnak köszönhetően Görögország államadóssága gyorsabban csökkenhet a vártnál, és 2020-ra az eredetileg kitűzött 120 százalékos szint helyett a GDP 117 százalékára rúghat.

Az elnök azt is megerősítette, hogy egyetértettek abban: Görögország hozzáférhet a második hároméves pénzügyi támogatási programban meghatározott 130 milliárd euróhoz, amelyet az euróövezeti országok, az uniós pénzügyi stabilitási mechanizmus és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adnak össze. Juncker egyúttal üdvözölte, hogy az IMF 28 milliárd eurós hozzájárulásra tett javaslatot. Bővebben>>>

Fotó: Reuters


Ahhoz, hogy a miniszteri jóváhagyás érvényes legyen, egyes euróövezeti országokban még be kell fejezni az erre vonatkozó nemzeti eljárást – emlékeztetett Juncker. A találkozó előtti nyilatkozatok szerint ez legkésőbb szerdán megtörténhet.

Tárgyaltak a miniszterek az euróövezeti állandó pénzügyi stabilitási mechanizmus garanciaképességének felső határáról is. A működését nyáron megkezdő új eszköz (ESM), amely – rövid párhuzamos időszakot követően – felváltja majd a jelenleg működtetett ideiglenes mechanizmust, a jelenlegi tervek szerint 500 milliárdos kerettel rendelkezik majd, de az EU-tagországok állam- és kormányfői úgy döntöttek, hogy e hónap végéig ezt még felülvizsgálják. Juncker most úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint a felső határt nem kell tovább emelni, de a végső döntést a hónap végén hozzák meg.

Fotó: Reuters


Méltatta Juncker és Olli Rehn pénzügyi EU-biztos a múlt hét végén bejelentett újabb belgiumi takarékossági intézkedéseket is, amelyek szerintük megerősítik Belgium elkötelezettségét a deficitcélok tartása és a pénzügyi fegyelem mellett. Elio di Rupo miniszterelnök kormánya további 1,8 milliárd eurós megtakarítást határozott el a korábbiakhoz képest, és így garantálni látja a 2,8 százalékos idei deficitcélt.

Belgiumot az Európai Bizottság tavaly év végén még azon öt ország között említette, amelyeknél kockázatot lát a hiány leszorításának sikerét illetően.

Fotó: Reuters

Példát statuálnak hazánkkal

Az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa kedden hoz döntést hazánk kohéziós támogatásainak befagyasztásáról. Az Európai Bizottság javaslata alapján 495 millió eurótól – körülbelül 145 milliárd forinttól – eshet el Magyarország. Bővebben>>> Az már hétfőn kiszivárgott, hogy várhatóan elmeszelik hazánkat. Bővebben>>>

A kohéziós pénzekkel kapcsolatban mindenkit megnyugtatok, Magyarország nem veszít el egyetlen forintot sem – jelentette ki korábban Orbán Viktor. Bővebben>>>

Fotó: Reuters
Forrás: MTI
hirdetés

Hozzászólások - 6 db

A hozzászólások mutatása