A többség elégedetlen az unióval

BL, 2012. június 1., péntek 23:54
A csehek 71 százaléka úgy gondolja, hogy az Európai Unió döntései nem, vagy "inkább nem" állnak összhangban a demokratikus elvekkel egy pénteken nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint.

A Stem intézet által készített felmérés alapján az EU-val kapcsolatos elégedettség az ország 2004-es belépése óta a legalacsonyabb szintre esett a lakosság körében. Jelenleg a megkérdezettek mindössze 43 százaléka szavazna az Európai Unióba való belépésre, 20 százalékuk elégedetlen, 39 százalékuk pedig „inkább elégedetlen” a szervezettel. Csupán a csehek hét százaléka elégedett teljes mértékben az európai integrációval.

A Stem közlése szerint most először fordult elő, hogy 50 százalék alá esett az EU-val szembeni elégedettség mértéke Csehországban. Az ország belépését megelőző népszavazáson, 2003 júniusában 77,3 százalék szavazott a belépésre. A harminc éven aluliak és a konzervatív választók között többen vannak az EU-pártiak, míg az idősebb korosztály és a baloldaliak körében népszerűtlenebb az európai integráció. A közvélemény-kutatás során az intézet 1084 állampolgárt kérdezett meg.

Forrás: MTI
hirdetés

Hozzászólások - 4 db

A hozzászólások mutatása