Az Egyesült Államok ebben verhetetlen?

TK, 2012. július 23., hétfő 20:37
Az Európai Uniónak azonosítania és alkalmaznia kell azokat a külpolitikai eszközöket, amelyek közös energiapolitikáját segítik – hangsúlyozta Martonyi János hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszteri tanácskozásán.

Az értekezlet résztvevői kötetlen eszmecserét folytattak erről a témáról, egyetértve abban, hogy az energiaellátás az egyik legkomolyabb biztonságpolitikai kérdés. Magyar szempontból kiemelt témáról van szó, amit bizonyít az is, hogy az EU 2011 elején a soros magyar elnökség irányításával jelentős lépéseket tett ezen a területen.

A hétfői vitában Martonyi emlékeztetett arra, hogy az „energiafegyver” mint külpolitikai eszköz nem új, például az egykori Szovjetunió is élt vele, hogy nyomást gyakoroljon a volt kommunista blokkban befolyása alatt álló államokra. A külpolitikai eszközökkel kapcsolatban a miniszter a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a nagy partnerekkel stabil stratégiai kapcsolatok, folyamatos tárgyalások kellenek. Szerinte szükség van kemény, egységes uniós pozíciókra is. Mint mondta, egységes állásponttal a tárgyalópartnereknél jobban kidomborítható például a kölcsönös függés, szemben az egyenkénti tárgyalásokkal, ahol adott esetben az egyoldalú függés kerülhet előtérbe.

A brüsszeli eszmecserén elhangzottakból Martonyi kiemelte az árakra vonatkozó információkat is. Mint mondta, az Egyesült Államok számára például az újabb iparosítási világversenyben óriási versenyelőnyt jelent, hogy ott Európához képest harmadannyiba kerül a gáz, amelynek ráadásul nincs világpiaca, az ár a beszerzési lehetőségektől függ. Az energiapolitika mellett a brüsszeli ülésen az Európai Unió közös biztonsági és védelmi politikájáról is szó esett.

Három új EU-művelet indul

Martonyi elmondta, hogy ennek keretében három új uniós művelet is indul: Nigerben az EU támogatja az ottani biztonsági erők kiképzését, Dél-Szudánban az egyik repülőtér biztonsági felügyeletét segíti, Szomália körzetében pedig a tengerészeti képességek kifejlesztését célozza az akció. Hozzátette: a többi közép-európai ország mellett Magyarország is támogatta ezeket a műveleteket, de jelezte, hogy figyelni kell arra: a jelenleg folyamatban lévő missziók se szenvedjenek sérelmet emberi, technikai vagy anyagi forrásokban, különös tekintettel a nyugat-balkáni küldetésekre (Koszovó, Bosznia-Hercegovina). Az EU összesen már mintegy húsz műveletet indított a közös biztonságpolitika jegyében. Martonyi jelezte, hogy az unió Líbiában is tervez egy missziót.

Forrás: MTI
hirdetés

Hozzászólások - 3 db

A hozzászólások mutatása