Eszerint a rendszer (RASFF) „jelentős szerepet játszik abban, hogy az élelmiszer útja a termelőtől a fogyasztóig biztonságos”. John Dalli egészségügyi és fogyasztópolitikai biztos a jelentést így kommentálta: „Az európai fogyasztókat a világ legszigorúbb élelmiszer-biztonsági szabványai védik. Az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere kiemelten fontos eszköz, hiszen lehetővé teszi, hogy a kockázatokat azonosítsák és az európai piacról eltávolítsák.”

Mint mondta, „2011-ben számos meghatározó válsághelyzettel foglalkoztunk, mint például a fukusimai nukleáris szerencsétlenség, valamint a dioxinválság és az E.coli-hasmenésjárvány. Az EU sikerrel oldotta meg a felmerülő problémákat, és az esetekből levont tanulságok kétségkívül hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövőben még jobban teljesítsünk.”

A jelentés szerint tavaly a riasztórendszerbe 9157 értesítés érkezett „az EU élelmiszerjogi rendelkezéseitől való eltéréssel kapcsolatban”, ezek közül 617 bizonyult „komoly kockázati tényezőnek”. Külön elismerést érdemel Dalli szerint az uniós határokon folytatott biztonsági ellenőrzések szigorítása. Az értesítések csaknem fele az EU határán visszautasított élelmiszerre és takarmányra vonatkozott – emelte ki a máltai biztos.