Csak a megfelelő pillanatra várnak a lengyelek

PR, 2012. augusztus 17., péntek 15:48, frissítve: péntek 15:59
Lengyelországnak változatlanul eltökélt szándéka, hogy csatlakozik az euróövezethez, de csak akkor, ha az Európai Monetáris Unió strukturálisan egészséges lesz – mondta Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter Philipp Rösler német gazdasági miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján pénteken Varsóban.

„Amint a válság során felszínre került strukturális problémákat megoldják, csatlakozni akarunk” – hangsúlyozta Rostowski, de nem bocsátkozott részletekbe. Az euróövezet szétesése Lengyelország megítélése szerint drámai következményekkel járna a valutaunión kívül álló országok számára is, mégpedig nemcsak gazdasági, hanem geostratégiai szempontból is – mondta Rostowski.

„Egyetértettünk abban, hogy mindent meg kell tenni az euróövezet stabilizálásáért” – mondta Rösler, hozzáfűzve, hogy Németország tudatában van felelősségének.

Stabil pálya

Lengyelország gazdasága egyébként stabil pályán halad, és minden adott a további felzárkózáshoz a nyugat-európai szinthez. Az ország roppant kedvező helyzetben van, mivel az uniós országok közül egyedüliként kerülte el a recessziót, és a jövedelemfelzárkózás üteme is tartósan fennmaradt az elmúlt években. Az uniós tagságot a lengyel társadalom sikerként élte meg, amely anyagi és erkölcsi előnyöket is hozott. Ennek tudható be, hogy ma Európában talán éppen itt élvezi a legjelentősebb társadalmi támogatottságot az integrációs projekt.

A lengyel CBOS (Centrum Badania Opinii Społecznej) közvélemény-kutató intézet szerint a megkérdezett lengyel polgárok 36 százaléka találta átlagosnak a gazdasági helyzetet, 23 százalékuk ítélte meg jónak és 35 százalékuk rossznak. A lengyelek 47 százaléka nem várja a gazdasági helyzet lényeges változását a következő évben, és 29 százalékuk számít romlásra. Jelenlegi gazdasági helyzetét a lengyelek 41 százaléka tekinti jónak, 43 százaléka pedig átlagosnak.

A második negyedévben az euróövezet és az Európai Unió gazdasága is visszaesett az előző negyedévhez képest. Az euróövezetben az ipari termelés is csökkent júniusban.

Az európai intézményi kötvénybefektetők csaknem kétharmada bízik abban, hogy az adósságválsággal küszködő euróövezet fennmarad jelenlegi formájában – közölte augusztus elején a Fitch Ratings.

Németországban a lakosság szűk többsége elutasítja az „Európai Egyesült Államok” gondolatát, de csaknem minden második ember üdvözölné, ha az eddiginél szorosabb politikai és gazdasági egységbe fejlődne Európa.

Merkel kiállt az euró mellett

Angela Merkel német kancellár csütörtökön kanadai látogatása során kiállt az euró mellett, valamint a politikai unió szükségességét és a költségvetési takarékosság fontosságát hangsúlyozta. Merkel megismételte, hogy az euróválság megoldásához politikai unióra lesz szükség a közös fizetőeszközt használó országok között. Elmondta, hogy támogatja az Európai Bizottság jogköreinek kiterjesztését a fiskális paktumban lefektetett költségvetési szabályokat megsértő államokkal szembeni fellépésre.

Döcögő megoldás

Közben pénteken Michael Spindelegger osztrák alkancellár egy interjúban azt hangoztatta: kizárná az euróövezetből a szabályok ellen vétő országokat.

A Magyar Nemzet korábban arról írt, döcögve halad Brüsszel és Berlin az euróövezeti adósságválság általuk felvázolt megoldása felé. Az uniós állandó mentőalap indulását alkotmányossági aggályok akadályozzák, amelytől az eurózóna bajba került tagállamainak megmentését várják. Előbb a német, majd a legújabb hírek szerint az uniós bíróság is vizsgálja az alapot alkotmányossági szempontból.

Forrás: MTI, MNO
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása