Furkósbotot mutattak fel hazánknak

BL, 2012. február 28., kedd 22:16, frissítve: kedd 22:16
Bírálatok érték az Európai Bizottságnak a kohéziós alapok magyarországi előirányzatainak csökkentésére tett javaslatát az Európai Parlamentben az európai szemeszter keretében rendezett interparlamentáris konferencián – derül ki Surján László (KDNP) és Deutsch Tamás (Fidesz) EP-képviselő Brüsszelben kiadott sajtóközleményéből.
A bizottság döntését kedden többen is bírálták. A Régiók Bizottsága szerint káros precedenst teremthet, az Osztrák Szabadságpárt „pártosnak” és „botrányosnak” nevezte az eljárást, amelyről a cseh politológus, Bohumil Dolezal azt írta, hogy bolsevik jellegű.

Eszerint Janusz Lewandowski költségvetési biztos „a magyaroknak felmutatott furkósbotról beszélt, ám szavai inkább önkritikának tűntek, mint a döntés helyeslésének”. Johannes Hahn regionális fejlesztésért felelős biztos „beszédében azzal igyekezett csökkenteni a furkósbot jelentőségét, hogy kiemelte: a javaslat nem pénzt von el, hanem csak tervezési lehetőségeket fagyaszt be, azaz érvénybe lépése esetén ezzel a közel félmilliárd eurós összeggel kevesebbet lehet tervezni, de ez a folyó beruházásokat nem érinti”.

A konferencián részt vevő Surján László a kohéziós támogatások befagyasztásával kapcsolatban elmondta: „A bizottság javaslatával nem az a baj, hogy mekkora összegre vonatkozik, s hogy az esetleges elvonás mekkora kárt okoz, hanem annak ténye. Olyankor akar az Európai Bizottság büntetni, amikor Magyarország sokat tett az államháztartási hiány csökkentéséért, és amikor számos tagállamban nagyobb az éves költségvetés hiány, mint nálunk. A kétes jogszerűségű döntés mindenképp méltánytalan, s politikai kárát nem elsősorban a magyar kormány viseli, hanem maga az európai gondolat. A bizottság saját hatalmának fitogtatásával nagymértékben hozzájárult az Európa-szerte erősödő unióellenesség növekedéséhez, és több, választások előtt álló országban erősíti a szélsőséges pártokat.”

A közlemény szerint az interparlamentáris konferencián hasonló szellemben felszólaló Mile Lajos (LMP) elmondta, hogy a kohéziós alap esetleges felfüggesztése várhatóan tovább növeli majd a centrum- és a perifériaállamok közötti egyenlőtlenségeket.

Emlékeztetett a közlemény arra is, hogy előző nap, az EP regionális fejlesztési bizottságában Fazakas Szabolcs európai számvevőszéki tag és Deutsch Tamás szintén bírálta az Európai Bizottság javaslatát.

Forrás: MTI
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása