Az ukrán állami és külügyi vezetőkkel folytatott megbeszéléseiről Martonyi János az MTI-nek telefonon elmondta, hogy ukrán kollégájával, Kosztyantin Griscsenko külügyminiszterrel áttekintették a kétoldalú kapcsolatok és az Európai Unió keretében folytatott együttműködés kérdéseit, valamint az ukrajnai magyar kisebbség helyzetét.

Hozzátette: a két ország külügyminisztériuma megállapodást írt alá a 2012–2013. évi külügyi konzultációs tervről, és egyetértési memorandumot fogadtak el az Ukrajna és az EU közötti vízumliberalizáció elősegítéséről. Hangsúlyozta: jól fejlődnek az ukrán–magyar kapcsolatok, amit a magas szintű látogatások számának a növekedése is jelez, a jövő év elején például Kövér László házelnök látogat Ukrajnába.

A külügyi tárca vezetője ígéretesnek nevezte a magyar–ukrán kereskedelmi kapcsolatok fejlődésének ütemét, megjegyezve, hogy „a számokból úgy tűnik, a két ország közötti kereskedelem kilábalóban van a válságból”. Közölte: biztosította ukrán tárgyalópartnereit, hogy Magyarország továbbra is támogatja Ukrajna európai integrációs törekvéseit.

A külügyminiszter tárgyalt Volodimir Litvinnel, az ukrán legfelsőbb tanács elnökével, akitől azt kérte, hogy a 2012-es ukrán parlamenti választásokra Kárpátalján alakítsanak ki olyan egyéni választási körzetet, amelyen belül magyar jelöltek is eséllyel indulhatnak a parlamenti mandátum megszerzéséért. Ennek kapcsán Martonyi elmondta, hogy összességében jónak tartja a vegyes rendszerű, új ukrán választójogi törvényt, amennyiben az lehetőséget nyújt a kárpátaljai magyarság számára a parlamenti képviselet visszaszerzéséhez. „Volodimir Litvin házelnök ígéretet tett a magyaroknak kedvező választási körzet létrehozására” – tette hozzá, megjegyezve, hogy ezt a kérdést Griscsenko külügyminiszternek is felvetette.

Martonyi hangsúlyozta: „ukrán partnereinknek jeleztem azt az igényünket, hogy lehetőleg törvényben kellene szabályozni a felsőfokú tanintézetekbe történő magyar nyelvű felvételi vizsgázás kérdését, hogy erről ne évente kelljen gondoskodni”. Mint mondta, erre a felvetésére is fogadókészséget tapasztalt vendéglátói részéről. Jelezte: ez és a kárpátaljai magyarságot érintő más kérdések is napirendre kerülnek a magyar–ukrán kormányközi kisebbségi vegyes bizottság jövő hétfőn kezdődő ülésén, beleértve az ungvári Hungarológiai Intézet fenntartásának ügyét és a beregszászi levéltár helyzetének rendezését. „Ezeknek a kérdéseknek a megoldásához is közelebb vinne az általunk szorgalmazott oktatási és kulturális együttműködési megállapodás aláírása Ukrajnával” – mutatott rá.

A Viktor Janukovics elnökkel folytatott tárgyalásait illetően a magyar külügyminiszter elmondta: az ukrán államfő arról biztosította őt, hogy országa továbbra is eltökélt az európai integrációt illetően, ugyanakkor jelezte, hogy ennek kapcsán Kijev bizonyos nehézségekkel találja magát szembe, elsősorban a Julija Timosenko volt miniszterelnököt érintő igazságszolgáltatási ügy kapcsán.