Elemzők

Jó visszajelzéseket kapott a nemzetgazdasági tárca

NT, 2012. március 26., hétfő 16:01, frissítve: hétfő 18:10
Lényegesen olcsóbb finanszírozást érhet el Magyarország az IMF/EU-megállapodás birtokában, ezért az MTI által megkérdezett elemzők pozitívnak tartják, hogy a nemzetgazdasági tárca a megállapodás utánra időzítené a devizakötvény-kibocsátást.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel folytatott folyamatos egyeztetések mellett az Államadósság Kezelő Központtal (ÁKK) és a velük együttműködő nemzetközi és hazai bankokkal együtt figyelemmel kísérik a piaci folyamatokat annak érdekében, hogy a megállapodás birtokában a lehető legkedvezőbb feltételek mellett tudjanak kilépni a piacra.

Töröcskei István, az ÁKK vezérigazgatója a napokban még azt mondta a Reutersnek, hogy Magyarország még azelőtt kibocsáthat devizakötvényt, hogy megállapodna az EU-val és az IMF-fel, amennyiben kedvezően alakulnak a piaci feltételek.

A Magyar Nemzet szombaton arról cikkezett, hogy az IMF azért halogatja a magyar hiteltárgyalások elkezdését, mert arra számít, hogy a következő hónapokban a válság újabb szele éri el Európát, amelynek hatására gyengülhet a magyar kormány tárgyalási pozíciója.

Tesztelte a piacot?

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője elképzelhetőnek nevezte, hogy az ÁKK vezérigazgatója csak tesztelte a piacot. Hangsúlyozta, hogy csak az IMF/EU-megállapodás tudja érdemben csökkenteni a finanszírozás felárát, így nincs értelme azt megelőzően a piacra lépni és drágábban devizakötvényt kibocsátani. Suppan Gergely számításai szerint a forintkötvények kamatfelárát legalább 100-150 bázisponttal, a devizakötvényekét pedig minimum 100 bázisponttal csökkentheti a megállapodás.

Mire játszik az IMF? – olvassák el a Magyar Nemzet írását Nánási Tamás tollából.

Nem kétséges, hogy azt megelőzően is sikeres lenne a kötvénykibocsátás, hiszen az utóbbi időben lényegesen nőtt a „befektetői étvágy” a feltörekvők papírjai iránt – mondta, de úgy vélte: ennek túl nagy ára lenne. Példaként említette, hogy Románia és Magyarország CDS-felára között mintegy 240 bázispontos különbség van, amit túlzottan soknak tart, még annak figyelembevételével is, hogy Románia adósbesorolása jelenleg kedvezőbb Magyarországénál. A CDS-felárat érdemben csak az IMF/EU-megállapodás tudná csökkenteni, márpedig egy 100 bázispontos mérséklődés jelentősen olcsóbbá teszi a finanszírozást – mondta.

A távolban van és bizonytalan

Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója is kedvező fordulatként értékelte az NGM hétfői álláspontját. Az ÁKK vezérigazgatójának véleménye, miszerint Magyarország még azelőtt kibocsáthat devizakötvényt, hogy megállapodna az IMF/EU-párossal, azt az üzenetet hordozta, hogy ez a megállapodás a távolban van és megszületése bizonytalan – mondta Forián-Szabó Gergely.

A befektetési igazgató szerint egyébként sem sürget az idő, az államháztartás finanszírozása biztosítottnak látszik. A piaci logika szerint evidencia, hogy az IMF/EU-megállapodás birtokában kisebb hozammal és biztonságosabban lehet devizakötvényt kibocsátani – érvelt az elemző.

Nincs semmi jogalapja az IMF-nek arra, hogy elodázza a hazánknak nyújtandó védőhálóról szóló megállapodás megkötésének időpontját – mondta hétfő reggel a Lánchíd Rádiónak Plenter János.


Olcsóbb törlesztést tesz lehetővé


Az már más kérdés, hogy amennyiben megszületik az IMF/EU-megállapodás, akkor az összeget le kell-e hívni és érdemes-e felhasználni a lejáró adósság törlesztésére, vagy a piacról finanszírozza a lejáró adósságot az ÁKK. „Az én véleményem az, hogy az új IMF-hitelből olcsóbban lehet törleszteni” – érvelt Forián-Szabó Gergely.

Az MTI korábban több, egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy az ÁKK már áprilisban kibocsáthat a piacon dollárban jegyzett devizakötvényt. Az akkor megkérdezett elemzők is úgy vélték, hogy egy ilyen korai akció kockázatos és drága lehet. Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. kötvényüzletág-vezetője úgy látta: az IMF/EU-megállapodás előtti dollárkötvény-kibocsátást úgy lehet értelmezni, mint szándékot a megállapodás minden áron való elkerülésére, ami állandósíthatná a jelenlegi magas finanszírozási költségeket.

Mi a helyzet külföldön?

Az MNO korábban rávilágított, hogy a londoni elemzők helyzetérékelésükben azt jósolták, Magyarország az idei második negyedévben várhatóan megállapodásra jut az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy hozzávetőleg 15 milliárd eurós finanszírozási csomagról, és ezután megkezdődhet az eddigi jegybanki kamatemelések visszafordítása.

Ismert, Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter március 15-én Washingtonban megkezdte az informális egyeztetést az IMF képviselőivel.

A szocialisták is véleményeztek

Az MSZP szerint milliárdokkal drágítja meg az állam által felvett hiteleket, hogy a kormány vonakodik végrehajtani azokat a jogszabály-módosításokat, amelyeket az Európai Bizottság elvár, s ezzel késlelteti a tárgyalások megkezdését a Nemzetközi Valutaalappal.

Forrás: MNO, MTI
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása