Jóváhagyták az emberi jogi stratégiai keretet

TK, 2012. június 25., hétfő 23:10
Jóváhagyták az EU-országok külügyminiszterei hétfőn azt a dokumentumot, amely az unió stratégiai kereteit fogalmazza meg az emberi jogok és a demokrácia érvényesítésének területén a harmadik országokkal fenntartott kapcsolatokban. A luxembourgi tanácskozáson elfogadott keretekhez cselekvési terv is kapcsolódik.

Martonyi János külügyminiszter, aki Magyarországot képviselte a tanácskozáson, az MTI-nek felhívta a figyelmet arra, hogy a cselekvési terv 28. pontja a kisebbségekhez tartozó személyek védelmének alprogramjáról szól.

Mind a nemzeti, mind a vallási kisebbségekhez tartozó személyekre vonatkozik a jogvédelem – hangsúlyozta Martonyi. Emlékeztetett: az EU alapszerződése, a lisszaboni szerződés előírja, hogy az unió kül- és biztonságpolitikájában meg kell jelennie az emberi jogi dimenziónak.

Ez a kötelezettség teljesült most, amelynek nyomán a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartásának külkapcsolati szempontja immár a hivatalos stratégiai keretekbe illeszkedik. Az EU-tagjelölt országok vonatkozásában eddig is voltak demokratikus és emberi jogi követelmények, a mostani keretek azonban univerzális érvényűek az unió számára.

Forrás: MTI
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása