Magyarország együtt küzd a "kohézió barátaival"

BL, 2012. június 1., péntek 17:50
Közös nyilatkozatot fogadott el pénteken Bukarestben az a 15 uniós tagország, amely a kohéziós, azaz felzárkóztatási politika folytatásában érdekelt az Európai Unió következő hétéves költségvetési időszakában.
Ismert, az Európai Bizottság csütörtökön döntött arról, hogy javasolja: oldják fel Magyarország vonatkozásában a kohéziós alapok folyósításának felfüggesztését kilátásba helyező korábbi döntést.

A kohézió barátai elnevezésű bukaresti csúcstalálkozón a résztvevők elismerték, hogy az unió elmaradottabb térségeinek felzárkóztatására fordítandó támogatási rendszer reformra szorul, de ez szerintük nem járhat a kohéziós alapok csökkenésével. A nyilatkozat szerint a kohéziós politika bebizonyította létjogosultságát, az elmúlt időszakban ezzel 2,4 millió új munkahely jött létre.

Orbán tárgyalt Basescuval

A bukaresti tanácskozáson Orbán Viktor miniszterelnök képviselte Magyarországot, aki a csúcsot követően hivatalában kereste fel Traian Basescut. Mint Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség június 2-i hatállyal kinevezett külügyi és külgazdasági államtitkár közölte, a felek a kohéziós alapok ügye mellett négyszemközt az aktuális kérdéseket is megvitatták. A magyar miniszterelnök az elbúcsúzásnál Victor Ponta román kormányfővel is váltott néhány szót.

Elkötelezettek vagyunk a kohéziós politika mellett

Szijjártó Péter a csúcstalálkozó kapcsán kifejtette: Magyarországnak is alapvető érdeke, hogy a felzárkóztatásra fordítható uniós támogatás ne csökkenjen a 2014–2020-as költségvetési időszakban. „Semmifajta olyan növekedésösztönző politikához nem járulnánk hozzá, amely államadósságokat növel. De a kohéziós politika úgy teremt gazdasági növekedést, hogy nem növeli az államadósságot, ezért a kohéziós politika mellett elkötelezettek vagyunk. Akik itt voltak, a »kohézió barátai« azt szeretnék, hogy a kohéziós politika az unió következő költségvetésében fontos szerepet játsszon. Az uniós források felhasználásának hatékonyságán javítani kell, de ez nem jelentheti a kohéziós források csökkentését” – összegezte Szijjártó Péter.

Az aláíró országok (a 2004 óta csatlakozott uniós államok, valamint Spanyolország, Portugália és Görögország) úgy értékelik: a kohéziós politika egyszerűsítésére és hatékonyságának növelésére egyaránt szükség van. Az informális csoport tavaly jött létre, amikor kiderült, hogy az Európai Unió 2014–2020-as többéves pénzügyi keretében a nettó befizető országok csökkentenék a fejletlenebb régiók felzárkóztatására előirányzott pénzösszegeket. Ez ellen próbálnak egységesen fellépni „a kohézió barátai”.

Forrás: MTI
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés