Merkel üzent a görögöknek

PR, 2012. június 16., szombat 23:04, frissítve: 12:08
Közvetlenül a vasárnapi görögországi parlamenti választások előtt elutasította az Athénnal kötött nemzetközi hitelmegállapodás esetleges újratárgyalását a német kancellár.

Pártja, a konzervatív CDU darmstadti rendezvényén Angela Merkel a görög szavazókat arra szólította fel, hogy tegyenek hitet a megkötött megállapodások mellett. A kancellár reményét fejezte ki, hogy a választásokon azok az erők győznek és alakíthatnak kormányt, amelyek tiszteletben tartják a nemzetközi hitelmegállapodást. Európa csak ilyen alapokon fejlődhet tovább – fogalmazott Angela Merkel, aki szombaton este a görög választásokról telefonon egyeztetett Francois Hollande francia elnökkel is.

A német kancellár előtt több más európai vezető is arra szólította fel Görögországot, hogy ne fordítson hátat az eurónak, és hajtsa végre a nemzetközi hitel fejében vállalt, komoly megszorításokkal járó gazdasági reformprogramot. A görög választások tétje, hogy kormányt alakíthatnak-e azok az erők, amelyek a hitelmegállapodás és a reformok mellett vannak, vagy meghatározó szerephez jut az egyezményt elutasító radikális baloldal.

Ki oldja meg?

A Világbank elnöke szerint Németországnak kell Európát kivezetnie a válságból. – A válság megoldásával kapcsolatos döntéseket csakis az európaiak hozhatják meg – vélekedett Robert Zoellick. Ugyanakkor Angela Merkel német kancellár csütörtökön azt mondta: Németország ereje nem végtelen, és egyedül nem tudja megoldani az euróövezeti válságot.

A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő csütörtökön Londonban összeállított helyzetértékelésében az áll, „kritikus szakaszba” jutott az euróövezet, és valószínűleg már a következő néhány hét eseményei eldöntik, hogy a valutaunió „merre veszi az irányt”. Az euróövezet jövőjét nagyban befolyásolhatja a hét végi görög választás. Elemzők szerint vasárnap eldőlhet az euró sorsa.

Forrás: MTI
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása