Soros szerint az euróövezeti adósságszolgálati válságot az a „rövidlátó" német magatartás súlyosbította, hogy mindig csak az éppen elengedhetetlenül szükséges minimumot voltak hajlandóak megtenni a rendezés érdekében.

Angela Merkel szerdán találkozik Francois Hollande francia elnökkel Párizsban, akivel az Európai Unió másnap kezdődő csúcsértekezletének témáiról tárgyal. A német–francia együttműködés kulcsfontosságú az euróválság megoldása érdekében. Bővebben>>>

Ennek végeredménye egy olyan Európa kialakulása lehet, ami imperialista hatalomnak tekinti Németországot és nem követendő példának. „Németország gyűlölet tárgyává válik, és ellenállás alakul ki vele szemben, mivel elnyomó hatalomnak tekintik” – fogalmazott Soros György.

Az Európában kialakult helyzetet a második világháború után az Egyesült Államok és Németország közötti viszonyhoz hasonlította. Az Egyesült Államokban akkoriban a Marshall-tervvel „jóakaratú imperialista” hatalomként sikerült bevésnie magát a köztudatba, amivel végső soron a saját javát is szolgálta. Németország ezzel szemben a jelenlegi helyzetben nem hajlandó egy Marshall-tervhez hasonló konstrukcióban szerepet vállalni.

„Tragikus történelmi hiba, hogy Németország nem ismerte fel ezt a lehetőséget” – fogalmaz Soros a Spiegel magazin online kiadásában megjelent interjúban.

Soros hétfőn a Bloomberg hírügynökségnek Londonban adott interjúban kritizálta Angela Merkel politikáját, kifogásolva, hogy a német kancellár kitart azon követelése mellett, hogy az eladósodott országoknak a segélycsomag ellenében költségvetési megszorításokat kell végrehajtaniuk. Szerinte a kancellár csak ront a helyzeten, mivel a törlesztéshez az érintett országoknak növekedésre lenne szükségük, nem pedig megszorításokra.