Vita a Velencei Bizottsággal: mindenkinek jó megoldás született

BL, 2012. április 2., hétfő 13:08
Magyarország megértette, hogy milyen fontos összhangban lenni az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltakkal az igazságszolgáltatás, a sajtó- és a vallásszabadság kérdésében – mondta az Európa Tanács (ET) főtitkára a Die Presse című konzervatív osztrák napilapnak adott interjúban.
Értékelik a magyar kormány lépéseit, de továbbiakra van szükség – közölte Jagland budapesti tárgyalásai után. Navracsics Tibor arról beszélt, hogy nagyon érzékeny az Európai Unió minden magyar kérdésben, a figyelem középpontjában vagyunk.

Magyarország egyértelműen kinyilvánította, hogy be fogja tartani az emberi jogi egyezményből eredő kötelezettségeit – idézte fel Thorbjorn Jagland mintegy tíz nappal korábban tett budapesti látogatását, amelyen az ET égisze alatt működő Velencei Bizottságnak a magyar igazságügyi reformmal és az egyházügyi törvénnyel kapcsolatos állásfoglalásáról folytatott tárgyalásokat. Jagland a lapnak azt mondta, biztos benne, hogy „mindkét fél számára jó megoldás” születik.

Magyarországon mérsékelt kommunista párt volt hatalmon a rendszerváltás előtt, talán ez volt az oka annak, hogy nem tartották szükségesnek a gyors reformokat – vélekedett a diplomata. „Azután jött a Fidesz és mindent át akart alakítani. De az alkotmány átírása túl gyorsan zajlott” – mondta Jagland. Egy új alkotmány megfogalmazásának „inkluzív”, hosszú folyamatnak kell lennie, a Fidesz pedig egy év alatt keresztülvitte azt – tette hozzá.

Fehéroroszországról szólva kijelentette, hogy az Európa Tanács mindaddig nem veszi fel a politikai kapcsolatokat Minszkkel, amíg el nem törlik a halálbüntetést és szabadon nem engedik a politikai foglyokat. Hozzátette: biztos benne, hogy Minszk egy napon ET-tag lesz, mert „minden más őrültség volna”. Az ET 1997-ben felfüggesztette a kelet-európai ország 1992-ben odaítélt megfigyelői jogállását az emberi jogi helyzet romlása miatt.

Forrás: MTI
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása