A Saul fia tarolt

kgy

2016. január 29., péntek 18:45, frissítve: vasárnap 11:44

A magyar filmkritikusok is Nemes Jeles László Oscar-jelölt alkotását helyezték az első helyre.

A tavalyi év legjobb két magyar mozifilmje a Saul fia és az Anyám és más futóbolondok a családból volt – legalábbis a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztályának tegnapi díjátadóján e két alkotás a tizennégy kritikusi elismerésből öt, illetve három díjat kapott meg. A díjátadó előtt a szakosztály elnöke, Báron György felolvasta a Magyar Filmművészek Szövetsége nyílt levelét, amelyben az 1957-ben alapított Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet jogutód nélkül tervezett megszüntetése ellen tiltakozik. A Film- és Tévékritikusi Szakosztály és a Televíziós Művészek Társasága a helyszínen csatlakozott a tiltakozáshoz.

Meghamisította a német lap a Nemes Jeles-interjút
Eltüntette a Jüdische Allgemeine német zsidó hetilap a Nemes Jeles Lászlóval, a Saul fia rendezőjével készült interjút, miután a rendező menedzsmentje jogi lépéseket helyezett kilátásba. Nemes Jeles tegnap rágalomnak nevezte az interjút. Elmondása szerint sosem hangzottak el a sokat idézett kijelentések, például hogy szerinte „sok magyar legszívesebben újranyitná a koncentrációs táborokat”. A német lap helyreigazítás helyett egy másik interjút közölt.

A Saul fia nyerte a legjobb film B. Nagy László-díját, Nemes Jeles László lett a legjobb rendező, a legjobb színésznek Röhrig Gézát választották, az operatőri díjat Erdély Mátyás, a hangmérnöki elismerést Zányi Tamás kapta.

A legjobb film díját Tarr Béla adta át, akivel A londoni férfi című filmjében Nemes Jeles rendezőasszisztensként együtt dolgozott. A 35 milliméteres filmre forgató Nemes Jeles kitért a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet ügye kapcsán a filmarchiválás jelentőségére is, és elmondta, a Saul fia csapatmunka volt, elismeréseit nem kaphatta volna meg a többiek áldozatos közreműködése nélkül.

Az Anyám és más futóbolondok a családból megkapta a legjobb forgatókönyv (Fekete Ibolya), a legjobb női színész (Básti Juli) és a legjobb férfi-mellékszereplő (Gáspár Tibor) díját. Különdíjat kapott Horváth Lili első filmje, A szerdai gyerek, amely Börcsök Enikő révén megkapta a legjobb női mellékszereplő elismerését is. A legjobb első film Ujj-Mészáros Károly Liza, a rókatündér című alkotása lett. A legjobb dokumentumfilm díját Meggyes Krisztina (Azok), az animációs film elismerést Andrasev Nadja (A nyalintás nesze) kapta, a legjobb kisjátékfilm a Szilágyi Fanni rendezte Kamaszkor vége lett. Az életműdíjat a 87 éves Hildebrand István operatőr kapta, aki olyan klasszikus filmeket fényképezett, mint A kőszívű ember fiai, a Kárpáthy Zoltán, az Egy magyar nábob, A Pogány Madonna és a Psyché.