Elhunyt Jacques Rivette

Grund

2016. január 29., péntek 18:28

Nyolcvanhét éves korában elhunyt Jacques Rivette legendás rendező, a francia újhullám jeles képviselője. Olyan filmeket készített, mint az egy évre betiltott Az apáca, az Őrült szerelem és a Céline és Julie csónakázik. Balos aktivistaként ’68-ban mozgalmat szervezett, egy közel 13 órás filmjével pedig bekerült a rekordok könyvébe.

Rivette a Cahiers du Cinema című filmes szaklap szerkesztőjeként szerzett hírnevet, ahol olyan alkotókkal dolgozott együtt, mint Jean-Luc Godard, Francois Truffaut, Eric Rohmer vagy Claude Chabrol. Az írás mellett, miként kollégái, ő is megpróbálkozott a filmkészítéssel. Első alkotását, a Párizs a miénket 1960-ban mutatták be.

A lap Rivette szerkesztése alatt egyre hangsúlyosabban foglalkozott a filmek politikai vonatkozásaival, és a kor intellektuális divatját követve folyamatosan balra tolódott. 1965-ben távozott az újságtól, és teljesen a filmkészítés felé fordult. 1966-ban készült el második filmje, Az apáca, főszerepben Anna Karinával. Alkotása óriási botrányt okozott, egy évre be is tiltották, ennek köszönhetően hatalmas sikert hozott, mikor végül moziba került, és ez lett Rivette legnézettebb filmje.

1968-ban egy kormánydöntés ellen tiltakozva összehívta filmes kollégáit, akikkel jelentős mozgalmat indítottak el, amelynek csúcspontján a Cannes-i Filmfesztivált is sikerült bezáratni. A politika a művészetére is komoly hatást gyakorolt, ez idő tájt fogott bele az improvizációs művek készítésébe.

A hetvenes évektől hosszú filmjeivel hívta fel magára a figyelmet, Out 1 című, 1971-es produkciójának első változata több mint tizenkét órás volt – ezzel rekordot döntött, és tizenhat évig nem is akadt ennél hosszabb film. Ehhez képest csekélység az 1974-ben készített alig több mint háromórás Céline és Julie csónakázik, amely az egyik legünnepeltebb filmjévé vált. Nem sokkal később idegösszeomlást kapott, és pályája ezt követően lelassult.

1991-ben készített filmje, A szép bajkeverő közel négyórás hossza ellenére váratlan sikert aratott. Az alkotásban egy idős művész újjászületését kísérhetjük nyomon, amely szinte előrejelezte a rendező életének fordulatát. Utolsó filmje, az Örököltem egy cirkuszt 2009-ben készült el. 2012-ben derült ki, hogy Rivette Alzheimer-kórban szenved.

Halála hírére számos művész megemlékezett Rivette-ről, míg Francois Holland francia miniszterelnök minden idők egyik legnagyobb filmkészítőjének nevezte a rendezőt.