NFH

Veszélyes ékszereket vontak ki a forgalomból

MTI, 2016. február 16., kedd 12:18
Ékszereket és bőrből készült pénztárcákat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a biztonsági vizsgálatok 39 termékből 2 karkötő és 1 pénztárca esetében mutattak ki a megengedettnél magasabb krómtartalmat, amely súlyos egészségi kockázat a felhasználók számára. A veszélyes termékeket kivonták a forgalomból – közölte a hatóság az MTI-vel kedden.

A közlemény szerint az ellenőrzés célja a kereskedelmi forgalomban kapható, bőrrel érintkező fémtárgyak nikkelkibocsátásának vizsgálata, valamint a bőripari árucikkek króm- és azoszínezék-tartalmának kimutatása volt.

A fémötvözetekben jelen lévő nikkel, a bőripari árucikkeknél előforduló krómtartalom, valamint a textil- és bőrtermékek színezéséhez felhasznált azoszínezékek az emberi bőrrel tartósan vagy nagy gyakorisággal érintkezve komoly kockázatot jelenthetnek a szervezetre.

A 24 fémből készült vagy fémet is tartalmazó termék kioldódó nikkeltartalmát vizsgálva megállapították, hogy minden minta megfelelt a hatályos rendelet szerinti követelménynek, nikkeltartalmuk a kimutatási határérték alatt volt. A vizsgált termékek listája a hatóság honlapján olvasható.

hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása