Elhunyt a Real Madrid korábbi edzője

FFT

2012. január 13., péntek 19:55

A Jugoszláv válogatottal 1974-ben és 1982-ben is világbajnokára kijutó Miljan Miljanics 81 éves korában elhunyt.

Miljanics  tiszteletreméltó karriert tudhat maga mögött, a szerb szakember Red Star Belgráddal öt év alatt négyszer nyerte meg a jugoszláv bajnokságot, háromszor a jugoszláv kupát.

Kétszer is kinevezték a jugoszláv válogatott szövetségi kapitányává, mindkét érájában – 1974-ben és 1982-ben is – kivezette csapatát az aktuális világversenyre. 1974-ben a brazilokat megelőzve lett csoportelső válogatottja úgy, hogy Zairét 9–0-ra verték meg. 1982-ben viszont már a csoportkört sem élték túl, a spanyolokkal azonos pontszámmal, rosszabb gólkülönbségüknek köszönhetően estek ki.

Két válogatottnál töltött időszaka között a Real Madrid mestere volt 1974 és 1977 között,  s ő lett az első külföldi edző a klubnál, aki egy évben tudta megnyerni a bajnokságot és a hazai kupát is.

A képen együtt látható Puskás Ferenc és Miljanics az első három személy között kapta meg az UEFA Érdemrend smaragd fokozatát. Mellettük Franz Beckenbauer kapott még helyet az első háromban, ő és Miljanics életükben, míg Puskás posztumusz kapta meg az európai futball legmagasabb kitüntetését.

 

(Fotó: PUSKAS.COM/Marca)