„Van magyar, aki játszhatna a Barcelonában!”

Tóthpál Zoltán (FFT)

2012. május 5., szombat 09:30, frissítve: szombat 13:33

Néhány éve még Kubala Lászlóval passzolgatott, most egyetemen tanul, és hétfőnként rendszeres vendég a Sport Televízió Fieszta című műsorában. A magyar lányok kedvence, Vincze Ottó megváltozott, de így megy ez az életben: az egykori Fradi-játékos spanyolországi élményeiről, a Barcelonáról, és emlékezetes sztorijairól nyilatkozott az FFT-nek.

A Real Madrid szerdán idegenben nyert az Athletic Bilbao ellen, ezzel matematikailag is megnyerte a bajnokságot. Mit gondolsz, megérdemelten?
Mint Barcelona-szurkoló azt gondolom, valaki egy ilyen erős bajnokságot, mint a spanyol, nem tud  érdemtelenül megnyerni. Úgyhogy az egész éves teljesítményt nézve egyértelmű, hogy megérdemelten.

Az elmúlt hetekben folyamatosan arról cikkeztek az újságok, hogy Guardiola most megy, vagy marad. Végül a távozás mellett a döntött. Téged meglepett a döntése?
Pep egy igazi karizmatikus személyiség, ha lehet ilyet mondani, ő maga a Barcelona. Az elmúlt években 14 trófeát is begyűjtött csapatával, tehát ha úgy érezte, hogy eljött az idő a váltásra, akkor ezt nyilván nagyon jól átlátta. Úgy érezhette, hogy már nem tudja tovább motiválni a játékosait, meglépte ezt, de ezért is nagy ember ő. Belefásult a munkába, én tisztelem és becsülöm ezért. Mi – akik szeretjük a Barcelonát – azt mondjuk, nem volt jó döntés. Ezek után kérdés, hogy vajon Tito Vilanova milyen típusú edző lesz: egy biztos, karakterre nem olyan, mint Pep.

Jó hogy mondod, mert a következő kérdésem is erre irányul: szerinted megfelelő lépés volt egy fiatal, nem annyira tapasztalt edzőt kinevezni, vagy egy rutinosabb szakemberre kellett volna bízni a csapat irányítását?
Tito már nem fiatal, inkább Pep volt fiatal, amikor odakerült a nagycsapathoz. Azt gondolom, hogy logikus lépés volt a kinevezése, egy olyan embert választottak, aki benne volt az építkezésben. Ez az egyik oldal, a másik oldalról ugyanakkor kérdéses, hogy egy ilyen típusú csapatnál – mindenki őket akarja ugye megverni – segítőként tud-e majd igazi vezér lenni, és amikor valami nem úgy működik, mint szeretnék, mit fog tenni. Kérdéses, hogy az ő nevével képesek lesznek-e hozni az eredményeket.

Fieszta sajtótájékoztató
Vincze Ottó a Fieszta sajtótájékoztatóján
Fotó: Makádi Péter / Makádi Péter


Szerinted a nyáron milyen posztokon kéne erősítenie a Barcelonának?
Ez egy jó kérdés, mindenképp kéne egy belső védő, egy góllövő csatár, aki tehermentesíti Messit. Én azt gondolom, hogy ezek a fontos láncszemek, minden csapat ágazatba szerintem szükséges egy európai szinten is meghatározó játékos, mert láttam a B-csapatot, akik ugyan nem rosszak, sőt, de jelenleg még nem tudnak akkora dolgokért játszani. Kell a rutin és a tapasztalat, a nemzetközi klasszis. Nekik kellenek meghatározó játékosok, a védelembe mindenképp, a baloldalra Abidal helyére, és egy nagyon jó csatár kéne feltétlenül. Kérdés, hogy Villa milyen erőben tér majd vissza, de ezek azok a posztok ahol erősíteni kéne. És én akkor sem lennék szomorú, ha egy jó kapust is odavinnének…

Nemrég a helyszínen nézted végig a Barcelona–Real Madrid rangadót, milyen benyomásokat szereztél? A hangulatról mit tudnál mondani?
Mit is lehetne egy ilyenről mondani, igazából csodálatos volt a hangulat. Aki vonzódik ehhez, így számomra is, ez minden egyes alkalommal óriási élmény, még akkor is, ha félévig már ott voltam nap, mint nap ebben a csodálatos egyesületben. Ettől függetlenül minden egyes alkalom, amikor visszatérek, mély érzelmeket hagy bennem. Nem lehet összehasonlítani ezt a közeget egy angol, egy német vagy egy Fradi–Újpest hangulatával, ez egy kicsit más. Az egész egy életérzés számukra.

A Real Madrid végül megnyerte a meccset, és ezzel döntő lépést tett a bajnoki cím felé. Gondolom a helyszínen kicsit csalódottak voltak az emberek.
Megy tovább az élet, én így láttam a bisztrókban, ahol ültem. Nem lehet mindig nyerni, a szurkolók nagyon hálásak a csapatnak, hogy ennyi örömöt szereztek nekik az elmúlt években, és pontosan tudják, jövőre ugyanúgy a címekért fognak játszani. Kicsit nyilván szomorúak voltak, mert a Real Madrid úgymond a Nou Campban ünnepelhette a bajnoki címet, de az élet megy tovább, én ezt láttam.

Korábban megjártad a Barcelonát, nyilván vannak emlékeid. Van egy olyan történet, amire mindmáig szeretettel gondolsz vissza? Egy emlékezetes sztori a sok közül, amit sok-sok év után sem tudsz elfeledni.
Nagyon sokat gondolok arra a pillanatra, amikor Kubala Laci bácsi megtudta, hogy van egy magyar gyerek a Barcelonában. Laci bácsi később megjelent az edzésen, és elkezdett ordibálni: „Donde está el húngaro, donde está el húngaro?” Tehát „hol a magyar fiú?” Aztán bejött az edzőnk, Juande Ramos, aki két UEFA-kupát nyert a Sevillával. Besétált, majd mondták, hogy itt vagyok. Laci bácsi ezután félrehívott és elkezdtünk passzolgatni a pályán. Nagyon élveztem, nyilván egy nagy pillanat volt.

Tanul, dolgozik, mikor pihen?

Először péntek délután kerestem meg Vincze Ottót, aki a telefonban azt mondta: most épp az egyetemen van órája, ezért próbálkozzak néhány órával később. Kicsit meglepődtem, de később kiderítettem, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen vesz részt egy posztgraduális képzésen, ha minden jól megy, hamarosan sportszakember lesz belőle. Az iskolapadon kívül is van ám dolga: hétfőnként állandó vendége a Fiesztának, a Győri ETO-nál pedig a klub tehetségkutató programját vezeti.

A Fieszta egyik adásában azt mondtad, ha rajtad múlik, mindent megteszel, hogy újabb magyar játékosok kerüljenek a Barcelonához. Gondolod, hogy hamarosan eljuthat még magyar labdarúgó a Barcelonába vagy akár a Real Madridba?
Nézd, ez kapcsolat is, nekünk is nagyon jól kell tudni menedzselni a gyerekeket. Azt is el kell érni, hogy igenis jöjjenek a spanyol klubok, és ne csak az angolok meg a németek, a Barcelonánál ugyanis elmondták, Magyarországon nem nagyon voltak jelen az elmúlt években. Rajtam nem fog múlni, ha tehetem, be fogok ajánlani magyar játékosokat. Menjenek ki, mutassák meg magukat, és ha ez sikerül, akkor a mindenkori két klub üljön le egymással. Én ezt meg fogom tenni, mivel megvan hozzá a kapcsolatom.

Végül, hogy látod, jelenleg van olyan játékos itthon, aki képességei alapján játszhatna a Barcelona fiataljai között?
Igen, Győrben van ilyen játékos, aki jelenleg minimum tud annyit, mint a Barcelonában lévő ugyanolyan korú játékos.

Kíváncsi vagyok, egy nevet mondanál?
Tudnék mondani, de nem szeretnék. Nem akarom felhívni rá a figyelmet, de amúgy van ilyen játékos.