BL és EL

A Senica fordított és továbbjutott

Az MTK tragédiája Európában

Tóthpál Zoltán (FFT)

2012. július 12., csütörtök 21:21
Hiába vezetett, az MTK megengedhetetlen hibákat követett el a végjátékban, ezzel tulajdonképpen magát verte ki az Európa-ligából. A Senica fordított, és 3–2-es összesítéssel továbbjutott.

Az első meccsen elért 1–1-es döntetlen miatt inkább a Senica számított a párharc esélyesének, az MTK-nak fel volt adva a lecke. A találkozót aztán ennek megfelelően indította a magyar csapat, és az első félidőben összességében jobban, legfőképp veszélyesebben is játszott ellenfelénél.

Már nagyon korán, gyakorlatilag az első komolyabb támadásból gólt szerezhetett volna az MTK: a második percben Kanta József átadása után Könyves Norbert lőhetett tiszta helyzetből, a szlovákok kapusában azonban elakadt a labda.

Később a Senica megpróbálta irányítása alá vonni a játékot, helyzetekig azonban sokáig egyáltalán nem jutottak a szlovákok. Ezzel szemben az MTK jól kontrázott, és a lendületes támadásokkal többször megkavarta a hazai védelmet. A szünet előtt még egy komoly gólszerzési lehetősége volt az MTK-nak, ezúttal is Könyves veszélyeztetett, a lapos lövést ezúttal térddel hárította Pavel Kamesch.

Az MTK a folytatásban sem mondott le játékáról, ugyanolyan bátran és agresszíven futballozott, mint az első félidőben. Ezúttal az eredménye is meglett a próbálkozásoknak, az 50. percben Kantát buktatták a tizenhatoson belül, ezt észlelte a játékvezető, és habozás nélkül megítélte a büntetőt. Kanta egy hete hibázott, de volt bátorsága újra odaállni a labda mögé, és most sokkal higgadtabb maradt: laposan a kapuba helyezett, ezzel vezetett és továbbjutásra állt az MTK. 0–1

A bekapott gól valamelyest felébresztette az addig nagyon erőtlennek tűnő szenicei csapatot, az MTK visszaszorult saját tizenhatosa elé, és már nem tudta úgy megbecsülni a labdát, mint ezt megelőzően. A 62. percben igazán először figyelmeztetett a Senica, egy belőtt labdára Petr Pavlík robbant be nagy lendülettel, de védője szorításában néhány centivel eltévesztette a célt.

Maradt támadásban a Senica, az MTK helyzetén pedig nagyban rontott, hogy a 70. percben – ahogy a budapesti odavágón is – tíz emberre fogyatkozott: Vadnai Dániel rossz ütemben csúszott be, a játékvezető pont ott volt a közelben, és második sárga után kiállította a magyar játékost.

Az emberhátrányba kerülő MTK hamar megtört a Senica nyomása alatt, egy perccel később már döntetlenre váltott az eredményjelző: Rolando Blackburn mindenkinél magasabbra emelkedett, tökéletesen kivitelezett fejese pedig védhetetlenül hullott Hegedűs Lajos kapujába. 1–1

A kiizzadt egyenlítő találat még inkább felpörgette a Senica játékosait, a végén folyamatosan az MTK térfelén pattogott a labda, a szerencsére is szükség volt: a 81. percben sokan már gólt kiáltottak, Jaroslav Divis ügyes cselsorozat végén gólhelyzetbe került, a rövidbe tartó labdát azonban Hegedűs bravúrral kiszedte a sarokból.

Ekkorra már láthatóan teljesen elkészült erejével a magyar csapat, a Senica ezt kihasználta, és még a rendes játékidőben eldöntötte a továbbjutást: pedig már tényleg közel volt a hosszabbítás, amikor Jan Kalabiska gondolt egyet, és megszerezte a győztes találatot csapatának. 2–1

Az MTK nem tudta kihúzni, újabb gólra pedig már esélye sem volt a fennmaradó négy-öt percben. A továbbjutás közel volt, az érettség döntött a szlovákok javára.

FK Senica–MTK 2–1 (0–0)
Szenice, OMS Aréna (2500 néző). Vezette: Derdo (ukrán)

Senica: Kamesch – Krizko, Pavlík, Brabec (Janso, 90.), Kalabiska – Divis, Wijlaars, Kona, Durica (Bolinha, 90.) – Hosek (Diarrassouba, 60.) – Blackburn

MTK: Hegedüs L. – Wolfe, Kelemen D., Vukmir, Hidvégi – Zsidai, Vadnai – Könyves N., Kanta J., Lázok (Nikházi, 73.), Rácz F. (Csiki, 46.)

Gólszerzők: Kanta (51. – büntetőből) ill. Blackburn (71.), Kalabiska (87.)
Sárga lap: Wijlaars, Kalabiska ill. Zsidai, Lázok, Vadnai
Kiállítva: Vadnai (70.)

Hirdetés
Címkék
MTK