Eb 2012

Oroszország-Görögország 0-1

Megáll az ész: Karagunisz, orosz vész…

FFT

2012. június 16., szombat 22:58
Jorgosz Karagunisz góljával a görögök megverték az oroszokat, így Arsavinék kiestek, a görögök vannak a nyolc között.

Az A-csoport utolsó csoportkörében az egyik pályán, Varsóban a csoport élén álló oroszok és a csoportutolsó, de még reménykedő görögök csaptak össze. Az első pillanatoktól kezdve látszott, hogy a görögök tisztában vannak azzal: mindenképpen győzniük kell, ezért nem is vesztegették az időt, azonnal rohamozni kezdték az orosz kaput. Jorgosz Karagunisz már a második percben életveszélyesen pörgetett kapura (Vjacseszlav Majafejev védett), két perc múlva pedig már Vaszilisz Toroszidisz tüzelt 20 méterről (levágódott a védőkről).

Hirdetés

Elmaradt azonban a gyors gól, és az oroszok ki is jöttek tíz perc alatt a szorításból, majd szép lassan kiegyenlítetté vált a játék, majd a félidő felétől már egyértelműen ők domináltak. A 12. percben Andrej Arsavin visszagurított labdáját Alan Dzagojev 14 méterről lőtte fölé, a 13. percben pedig egy Sirokov-Dzagojev kényszerítő végén Alekszandr Kerszakov elé került a labda, a csatár pedig 20 méterről lőtt, épphogy a bal felső ficak mellé.

A 17. percben Jurij Zsirkov lépett el a bal oldalon, faképnél hagyta Szokratisz Papasztatopuloszt, de centerezése után tisztáztak a görög védők. Két perc múlva Dzagojev szerzett labdát a félpályán, vezette egy darabig, majd – mivel senki nem volt szöktethető, 30 méterről kapura tette, Mihalisz Szifakisz biztosan védett. Ekkor már lépten-nyomon orosz helyzet volt, a görög középpálya átjáró ház volt, Roman Sirokov is több gólt lőhetett volna távolról.

A 38. percben Kerszakov hat méterre a kaputól nagy helyzetben luftot rúgott, egy perc múlva Gyenyisz Glusakov lőtt 15 méterről fölé, majd Zsirkov 18-ról ballal, de ez is a felső léc fölött hagyta el a játékteret.

Kimaradtak az orosz helyzetek, majd az első félidő utolsó pillanataiban a semmiből érkezett a görög gól! Karagunisz kapott egy indítást, és szépen fejezte be az akciót, a kapus jobb lába mellett a jobb sarokba lőtt (0-1).

A szünetben Dick Advocaat lekapta a pályáról Kerzsakovot, aki ezen az Eb-n végtelen számú helyzetet puskázott el, de Roman Pavljucsenko érkeztével sem jött meg az orosz gól, a második félidő első felében a görögök játszottak sokkal jobban. Ekkor – mivel a másik pályán 0-0 volt az állás – még mindkét csapat továbbjutásra állt.

Az 59. percben növelhette volna előnyét a görög csapat, Toroszidisz játszotta magát tisztára a jobb oldalon, beadáshoz azonban GEkasz nem fért hozz, pedig csak pár centi kellett, hogy pár méterről lőhessen. A 60. percben Szalpingidisz került helyzetbe, de szintén lemaradt kicsivel a beadásról, két perc múlva pedig a fél stadion büntetőt kiáltott, amikor Karagunisz összeakadt Ignaseviccsel, de nem sípolt a játékvezető. A 70. percben Cavelasz robbantotta szét a két kapufa találkozásánál a kapufákat, de továbbra is csak egy gól volt a görög előny. Hatalmas fölényben játszottak a kék-fehérek, közben pedig a csehek is vezetést szereztek a másik pályán, így az orosz csapat kieső helyre esett vissza a csoportban.

Az utolsó negyedórában már négy csatárral rohamoztak az oroszok, Gyenyiszov nagy lövését kellett hárítania a 76. percben a görög kapusnak, és hiába volt utána egy-két orosz lehetőség, a 90. percig igazán életveszélyes orosz helyzet nem volt, vagy rosszul céloztak a támadók, a legvégén pedig Szifakisz nyugodtan védett.

Kétségbeesett rohamoztak az oroszok az egyenlítésért, a nézők egyre dühösebbek, majd egyre szomorúbbak lettek, a rendőrök pedig dupla sorfalba álltak fel az orosz szurkolók előtt, mert félő volt, hogy nehezen fogják viselni a váratlan kudarcot.

A lefújás pillanatában fájdalmasan hasított a sípszó az orosz fülekbe – a csodás Eb-kezdet, a csehek elleni 4-1-es diadal után gyors búcsú következett, Oroszország nem lehet ott a negyeddöntőben, mert oda csoportelsőként a csehek, másodikként pedig a görögök mennek, óriási meglepetésre.

 

Az A-csoport utolsó körében:

Oroszország-Görögország 0-1 (0-1)

Oroszország: Malafejev – Anjukov (Izmajlov, 81.), Ignasevics, A. Berezuckij, Zsirkov – Sirokov, Gyenyiszov, Glusakov (Pogrebnjak, 72.) – Dzagojev, Kerzsakov (Pavljucsenko, a szünetben), Arsavin

Görögország: Szifakisz – Toroszidisz, Papasztathopulosz, K. Papadopulosz, Cavelasz – Maniatisz, Karagunisz (Makosz, 67.), Kacuranisz – Szalpingidisz (Ninisz, 83.), Gekasz (Holevasz, 64.), Szamarasz

Gól: Karagunisz (45.) 

A Lengyelország-Csehország mérkőzést követő percről percre tudósításunk ide kattintva olvasható.


Döntő

Spanyolország 4 – 0
Olaszország
A csoport
1. Csehország
2. Görögország
3. Oroszország
4. Lengyelország
2
1
1
0
0
1
1
2
1
1
1
1
4–5
3–3
5–3
2–3
6
4
4
2
B csoport
1. Németország
2. Portugália
3. Dánia
4. Hollandia
3
2
1
0
0
0
0
0
0
1
2
3
5–2
5–4
4–5
2–5
9
6
3
0
C csoport
1. Spanyolország
2. Olaszország
3. Horvátország
4. Írország
2
1
1
0
1
2
1
0
0
0
1
3
6–1
4–2
4–3
1–9
7
5
4
0
D csoport
1. Anglia
2. Franciaország
3. Ukrajna
4. Svédország
2
1
1
1
1
1
0
0
0
1
2
2
5–3
3–3
2–4
5–5
7
4
3
3
MENETREND

Csoportmérkőzések
Június 8.
A-csoport

Június 9.
B-csoport

Június 10.
C-csoport

Június 11.
D-csoport

Június 12.
A-csoport

Június 13.
B-csoport

Június 14.
C-csoport

Június 15.
D-csoport

Június 16.
A-csoport

Június 17.
B-csoport

Június 18.
C-csoport

Június 19.
D-csoport
Lengyelország
Oroszország

Hollandia
Németország

Spanyolország
Írország

Franciaország
Ukrajna

Görögország
Lengyelország

Dánia
Hollandia

Olaszország
Spanyolország

Ukrajna
Svédország

Görögország
Csehország

Portugália
Dánia

Horvátország
Olaszország

Svédország
Anglia
1 – 1
4 – 1

0 – 1
1 – 0

1 – 1
1 – 3

1 – 1
2 – 1

1 – 2
1 – 1

2 – 3
1 – 2

1 – 1
4 – 0

0 – 2
2 – 3

1 – 0
1 – 0

2 – 1
1 – 2

0 – 1
2 – 0

2 – 0
1 – 0
Görögország
Csehország

Dánia
Portugália

Olaszország
Horvátország

Anglia
Svédország

Csehország
Oroszország

Portugália
Németország

Horvátország
Írország

Franciaország
Anglia

Oroszország
Lengyelország

Hollandia
Németország

Spanyolország
Írország

Franciaország
Ukrajna
Negyeddöntők
Június 21.
Június 22.
Június 23.
Június 24.
Csehország
Németország
Spanyolország
Anglia
0 – 1
4 – 2
2 – 0
0 – 0 (p.)
Portugália
Görögország
Franciaország
Olaszország
Elődöntők
Június 27.
Portugália
0 – 0 (p.) Spanyolország

Június 28. Németország
1 – 2 Olaszország
Döntő
Július 1. Spanyolország 4 – 0 Olaszország

FFT-blog

A világ egyik legszebb stadionja helyett inkább egy hangszigetelt arénát épít a Milan, mert azt hiszik, a San Siro a hibás abban, hogy kevés a néző. Hát nem. Ők a hibásak. (Cattania...

Szimbolikus, hogy azon a napon, amikor János Károly spanyol király helyébe a fia, VI. Fülöp lép, a futballvilág királya, a spanyol válogatott is lelépett a trónról. De a királyság...

Közel kell hozni a futballhoz az ifjúságot, a franciák már találtak kreatív megoldást erre.

Már a legnagyobb német sportlap, a Kicker sem tud szó nélkül elmenni Marozsán Dzsenifer parádés játéka mellett. Szepesi György blogja a 21 éves magyar lányról.

Tovább