Hazai futball

Grosics

"Elbőgtem magam, amikor Gyurta a célba csapott"

FFT

2012. augusztus 02., csütörtök 17:30
Grosics Gyula szerint egy sportolónak kötelességei vannak a nemzettel szemben, ő maga napra pontosan hatvan évvel ezelőtt lett olimpiai bajnok.

Grosics Gyula az MLSZ vendégeként vett részt csütörtökön azon az ünnepségen, amelyen a szövetség átadta Puskás Ferenc özvegyének a mexikói FIFA Hall of Fame tagjának járó trófeát. A díj most érkezett meg Magyarországra, miután a tavaly novemberi nyitáskor a Pachucában megépített Híresség Csarnoka tagjának, a 15 világnagyság egyikének választották Puskás Ferencet. Grosics Gyula az összejövetelen méltatta Puskás Ferencet, akivel ő maga 1945-ben találkozott először a futballpályán ellenfélként, s aki a csapatkapitánya volt az első olimpiai bajnok magyar futballválogatottnak. Az 1952-ben, éppen augusztus 2-án Helsinkiben győzedelmeskedő csapat akkor kapta az "Aranycsapat" nevet.

Grosics Gyurta Dániel szerdán nyert olimpiai aranyával kapcsolatban így beszélt:

"Elbőgtem magam, amikor Gyurta Dániel a célba csapott. Nagyon boldog voltam, hiszen ezt az olimpiai aranyérmet mindannyiunknak nyerte, a világ bármely táján élő minden magyar embernek. Mert egy sportolónak ezt a terhet kell elviselnie, ennek az elvárásnak kötelessége megfelelni, ha tehetséges, és ez nem egyszerű dolog. Felelősséggel tartozik az egész magyar nemzetnek azért, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából, ez az én sportolói hitvallásom..."