• 10 °C, változóan felhős
MLSZ

Egervári körül fogy a levegő

FFT, 2012. május 7., hétfő 21:25, frissítve: kedd 09:03
Csak lasszóval lehet futballistát fogni a ligaválogatott számára. Nem jöttek össze elegen, a szövetségi kapitány feladta a harcot, elmarad az edzőmeccs. Kínos! Az FFT kommentárja.

A magyar ligaválogatott húszfős keretéből hétfőn csak tizenhárom labdarúgó jelentkezett munkára, hárman – Halmosi Péter, Egerszegi Tamás, Lipták Zoltán – sérülten érkeztek Telkibe, míg négy futballista – Gyurcsó Ádám, Nikolics Nemanja, Koltai Tamás, Pátkai Máté – klubja kérésére nem csatlakozott a csapathoz.

Egervári Sándor szövetségi kapitány a kialakult helyzetről elmondta: tizenhárom játékossal nem lehet mérkőzést játszani, ezért a dunaszerdahelyi DAC ellen tervezett győri felkészülési találkozó elmarad. 

„A tervezett program nagyobb részét kisebb létszámmal is megtartjuk, a szerdai mérkőzést azonban nem tudjuk vállalni, egyetlen mezőnyjátékos cserével nem lehet kiállni a találkozóra. A ligaválogatott alapvető célkitűzése, hogy az NB I-ben kiemelkedő teljesítményt nyújtó játékosokat felzárkóztassuk, és megismertessük a válogatott játékával, ezt két nap alatt, a közös edzésekkel meg tudjuk oldani. Nehéz helyzetbe kerültünk, de nem mondunk le arról, hogy a jövőben is tartsunk összetartásokat a hazai bajnokságban szereplő játékosoknak. Sajnálom, hogy nehezen indul be ez a program, de szeretném, ha félévről félévre két-három játékos megjelenne a válogatottban, és az ő zökkenőmentes beilleszkedésük érdekében kiemelt jelentősége van a ligaválogatott összehívásának. Emellett nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a futballisták számára is jókora motivációt jelent, ha érzik, hogy közel vannak a válogatotthoz.”

A fenti nyilatkozat voltaképpen egy beismerő vallomás. Egervári Sándor ugyan igyekszik elbagatellizálni a helyzet súlyát, ám aki tisztában van azzal, hogy a kapitány milyen büszkén hirdette: több szövetségben dolgozó futballreformerrel közösen hívta életre a ligaválogatottat, pontosan tudja, hogy a szakvezetőnek egy öv alatti horoggal ér fel a program meghiúsulása.

Mert ne szépítsük: az élklubok szembementek a kapitánnyal, és – érthető módon, tesszük hozzá – a bajnoki hajrá közepette nem engedik legjobbjaikat tét nélküli mérkőzéseken pályára lépni.

A ligaválogatott első összetartását megelőző példátlan esetről immár suttognak futballberkeken belül. Emlékezhetünk, az április 19-én kiadott hivatalos kommüniké szerint „A ligaválogatott keretének múlt heti összeállítása óta változott a hétvégi bajnoki forduló programja, s a mérkőzését egyaránt vasárnap játszó DVSC-TEVA és a Győri ETO arra kérte a szövetségi kapitányt, hogy tekintsen el néhány labdarúgó keddi szerepeltetésétől. Mivel két olyan csapatról van szó, amely a bajnoki címért küzd, Egervári Sándor beleegyezett, hogy az érintett játékosokat a ligaválogatott áprilisi mérkőzésén ne szerepeltesse, és változtatott a keretén.”

Nos, az FFT megbízható forrásból származó információja szerint a valóság az, hogy pusztán a Debrecen kérte a szövetséget, hogy tekintsen el játékosai szerepeltetésétől – a győri labdarúgók távolmaradásáért Egervári a felelős. Miután az MLSZ kézhez kapta a DVSC levelét, a kapitány fölhívta Pintér Attilát és tájékoztatta: a bajnoki rivális Debrecen nem engedi legjobbjait az összetartásra és mivel számára kínos lenne, ha csak a Loki futballistái kaphatnának felmentést, kérte, jelezze nyilvánosan, hogy ő sem hagyja labdarúgóit pályára lépni. Pintér nem értette Egervári akcióját, mondta, hogy felőle nyugodtan játszhatnak a labdarúgói. A kapitány ugyanakkor kötötte az ebet a karóhoz és végül kiharcolta, hogy Pátkai Mátét és Fehér Zoltánt ne kelljen meghívnia – csak az a Koltai Tamás és Dudás Ádám csatlakozott a társasághoz, akik akkoriban kevesebb játéklehetőséget kaptak Győrben.

Mindeközben a Videoton – amely együttest a fenti kiadvány tanulsága szerint sem a szövetség, sem a válogatott szakvezetője nem tartott bajnokesélyesnek – csak hosszú vitasorozat végén érte el, hogy a keretbe hívott kulcsemberei, akiknek a lábában rengeteg meccs volt, csak egy félidőt legyenek pályán.

A helyzet most már egyértelmű: a ligaválogatott – a szezon közben legalábbis – terhes az egyesületek számára, és a kapitány hiába partizánakciózik (úgy tudjuk, a minap egy technikai vezetőt keresett fel, beszélt indulatosan a klubalkalmazottal, s követelte, hogy az általa megnevezett játékosok mindegyike jelenjen meg időben az edzőtáborban), mintha elfogyóban lenne az ereje, mintha stílusa kezdené megosztani a honi futballtársadalmat.

Még szerencse, hogy a konfliktusok – egyelőre – csak a ligaválogatott körül alakultak ki.

Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50