NB I

Rossz az MLSZ versenykiírása! Nem tudni, ki indulhat az EL-ben!

FFT
sport1tv.hu
2012. április 11., szerda 18:22
A hamarosan kezdődő Magyar Kupa elődöntő előtt most teljes a bizonytalanság, mert a Magyar Labdarúgó Szövetség bajnoki, illetve Magyar Kupa szabályzatában ellentmondás van, ami az Újpest és a Debrecen visszavágója kapcsán akár sorsdöntő is lehet.

Íme a két, egymásnak ellentmondó dokumentum:

Részlet a Magyar Kupa kiírásából

Részlet a Nemzeti Kupa kiírásából

 

Ahhoz, hogy ebből ügy legyen, az kell, hogy a Debrecen ma délután bejusson a döntőbe, később megnyerje azt, valamint első legyen a bajnokságban is. E pillanatban erre minden esély megvan. Rögzítsük tehát ezt, mint alaphelyzetet, és lássuk, melyik felet hogyan érintheti ez a logikai baki!

A MK kiírása szerint az MTK még egy vesztes döntővel is szerepelhetne a Európa Ligában, amennyiben a Debrecen bajnok lesz, ráadásul eggyel később kapcsolódna be a sorozatba. Ebben az esetben a bajnoki második és harmadik helyezett az EL első selejtezőkörében kezdene, vagyis eggyel több párharcot kellene sikerrel megvívnia a főtáblára kerülésért. Ekkor tehát az MTK van jobb helyzetben a vesztes kupadöntővel is.

A bajnoki kiírás szerint viszont a Debrecen kupagyőzelme és bajnoki címe esetén a bajnoki második helyezett indulhat a kupagyőztes jogán, vagyis az EL második selejtező körében, ebből adódóan a harmadik és negyedik helyezett csapat ugyancsak jogot kap nemzetközi szereplésre. De, és ez a lényeg, ekkor az MTK nem indulhat az EL-ben!

Vagyis elsősorban az MTK szempontjából nem mindegy, melyik az érvényes verzió, illetve közvetlenül érintheti mindez a negyedik helyen végző csapatot, az ETO kizárása esetén pedig akár az ötödiket is. Továbbá a bajnoki ezüstérmes leendő szereplését is befolyásolhatja a selejtező körök száma kapcsán. Ha ezt az ellentmondást nem veszik észre, és nem teszik helyre a szövetségben még a döntő előtt (de lehetőleg azonnal), akkor az a szerencsétlen helyzet állhat elő, hogy utólag kell, már a konkrét csapatok ismeretében döntést hozni, amiből jól kijönni nem lehet.

 

forrás: sport1tv.hu


Best of FourFourTwo