Premier League

Vérfagyasztó izgalmak után végre kupát nyert a Liverpool!

Tóthpál Zoltán

Két hősnek, majd egy győztesnek tapsolt a Wembley közönsége az Angol Ligakupa-döntőben, de a végén igazzá lett a mondás, hogy a kiscsapat nagy meccset nem nyerhet. Hitchcock-i forgatókönyv után a Cardiff maradt a szimpatikus vesztes, a dicsőség a Liverpoolé lett.

A Liverpool esélyeshez méltóan bekezdett a meccsen, első komolyabb helyzetét azonban nem tudta kihasználni. Nem úgy a Cardiff, amely nem szeppent meg a Wembley szokásos hangulatától, szépen lassan felvette a tempót, és a 19. percben Joe Mason révén meglepetésre megszerezte a vezetést. 1–0

Az első osztályú csapat ezután igyekezett magához ragadni a kezdeményezést, ennek megfelelően magas százalékban birtokolta a labdát a középpályán, de játékából hiányzott a szükséges kreativitás. Az első félidő végére már a fáradtság jeleit is fel lehetett fedezni a cardiffi védelmen, a Liverpool azonban képtelen volt gólt szerezni, így a szünetben még a kiscsapat vezetett.

A második félidőben is támadásban maradt a Liverpool, amely ekkorra egyre jobban beszorította ellenfelét, mondhatni egymás után alakította ki a veszélyes lehetőségeket: már nagyon érett az egyenlítés, amikor a 60. percben Martin Skrtel végre gólba foglalta csapata nyomasztó fölényét, és egy kapu előtti kavarodás után a kapu közepébe lőtte a labdát. 1–1Az egyenlítés után egy ideig még inkább kiteljesedett a Liverpool tudásbeli fölénye, a Cardiff azonban nagy becsvággyal küzdött, a védők minden lövésbe belevetődtek. A 83. percben váratlanul a kiscsapat előtt adódott gólszerzési lehetőség, egy szöglet után Ben Turner mindenkinél magasabbra emelkedett, de nem tudta tökéletesen irányítani a labdát, ami így elkerülte a „vörösök” kapuját.

A végjátékban ugyanolyan fölényben futballozott a Liverpool, mint az ezt megelőző periódusban, a pálya majdnem felbillent, mégis a kapu elé ekkor már ritkán jutott Kenny Dalglish csapata. Bánkódhatott viszont a Cardiff, amely a 87. percben olyan lehetőséget hagyott ki, amelyet alapesetben nem lehetett volna: Kenny Miller ziccerből célozhatott, ám ahelyett, hogy a kapuba passzolta volna a labdát, nagy erővel lőtt, és jócskán eltévesztette a célt.

Már mindenki a rendes játékidő végét várta, amikor a nagy adok-kapokból még egy kisebb helyzetet alakított ki a Liverpool, Luis Suárez egy kontra után oldalról próbálkozott, nem sok sikerrel.

A hosszabbítás első felében nem rontottak egymásnak a csapatok, a Liverpool óvatosabb volt, mint a rendes játékidőben, a Cardiff pedig miután pihenhetett egy kicsit könnyebben visszaverte a próbálkozásokat. A második hosszabbításban aztán hamar rálépett a gázpedálra a Liverpool, a 108. percben Dirk Kuyt rövidbe tartó lövését nem érte el a Cardiff kapusa, így úgy ekkor nézett ki, hogy a „vörösök” lassan kezdhetnek ünnepelni. 1–2

Semleges néző számára még szerencse, hogy nem így gondolkodtak a cardiffi játékosok, a 118. percben ugyanis még egy drámai fordulatot tartogatott a Ligakupa-döntő: ide-oda pattogott az ötösön belül a labda, amibe az érkező Turner úgy rúgott bele, hogy valahogy átcsorogjon a gólvonalon. 2–2

A büntetőpárbajt így aztán a Cardiff várhatta némi lélektani előnyből, mindhiába, mert a Liverpoolt átsegítette híres küzdőszelleme: a kiscsapat játékosai közül hárman is hibáztak a büntetőpontról, míg a Liverpoolnál csak Steven Gerrard és Charlie Adam nem tudott a kapuba találni, így végül drámai csatában, felejthetetlen pillanatok után a Liverpool emelhette magasba az áhított serleget.


Cardiff City–Liverpool 2–2 (1–0). Tizenegyesekkel: 2–3
Gólszerzők: Mason (19.), Turner (118.) ill. Skrtel (60.), Kuyt (108.)

Best of FourFourTwo