Világfoci

2012 – a sorsdöntő év (IV. rész)

Szerethető után most már győztes válogatott kell

FFT

2012. január 11., szerda 16:33
Tizenkét futballszereplő, akiknek megváltozhat az élete a mitikus 2012-es évben. Tavasszal a hajrához érnek az európai kupaküzdelmek, lesz Európa-bajnokság és olimpia is – számukra a mennyet és a poklot is jelentheti az új év. A negyedik részben Dzsudzsák Balázs, Kassai Viktor és Egervári Sándor kilátásait vizsgáljuk meg.

10 Dzsudzsák Balázs

2011-ben Európa-szerte elismert és nagyon gazdag futballista lett Dzsudzsák Balázs, akinek az Anzsi Mahacskalához szerződése megosztotta a futballkedvelőket. Ez szép lassan lecsengett, de aztán jött a sérülése, az volt a téma, az is lecsengett, most meg ismét a klubváltása uralja a magyar sajtót. A tény az, hogy jól futballozni tavasszal láthattuk utoljára, csaknem egy éve. Reméljük, hogy a 2012-es év már a futballról fog szólni számára. Új kihívások Moszkvában, és új kihívások a válogatottban. Szeptemberben vb-selejtező Hollandia ellen, októberben Törökország ellen. Lassan legfőbb ideje lenne, hogy Balázs olyan játékot mutasson a magyar válogatottban, mint egy éve mutatott Eindhovenben, vagy amire 19 millió eurós vételára predesztinálná. A pályafutása most olyan pillanathoz ért, ahonnan mindkét irányba van még út, de nagyon kell vigyáznia, mert most már lefelé gyorsabban haladhat, mint felfelé.

 

 

 

11 Kassai Viktor

Tavaly ő vezette a Bajnokok Ligája döntőjét a Wembley-ben, így idén szinte semmi esély nincs arra, hogy ismét ő vezethesse, nyáron viszont felteheti a koronát pályafutására. Ott van természetesen az Európa-bajnokság játékvezetői keretében, és bár ezt nem illik elkiabálni, de nem volna meglepő, ha ő vezethetné majd a döntőt Kijevben. Azzal alighanem felérne a csúcsra, Brazíliára még korai tervezni. Az elmúlt évek eredményei miatt a papírforma vele lesz, nyáron nem szabad semmi butaságot csinálnia. Szerencséjére nem Észtországban lesz a torna…

 

 

 

12 Egervári Sándor

Az első lépcsőfokra fellépett 2010 ősze óta a magyar válogatott szövetségi kapitánya, hiszen deklarált célja az volt, hogy szerethető válogatottat teremtsen. Ez sikerült, most jön a következő lépcsőfok, amikor szerethetőből győztes válogatottat kell csinálnia. Ez lesz a nehezebb feladat, hiszen a csoportellenfelek is keményebbek lesznek a vb-selejtezőkre, mint az Eb-selejtezőn voltak. Papíron Hollandia, Törökország, Románia és Észtország is erősebb nálunk, valószínűleg a gyakorlatban is, tehát a helyünk a csoportban az ötödik helyen lenne a realitásokat tekintve. Ebből kellene rosszabb esetben a másodikra előre lépni. Mindezt úgy, hogy kevés sztárunk közül többen alig-alig jutnak szóhoz saját klubcsapatukban. A fiatalok közül kevés játékost tud beépíteni a kapitány a csapatba, az U20-as hősök Komanon kívül erre másnak vajmi kevés esélye van, és ő is alig játszott hat meccsen – többnyire csereként beállva – olasz másodosztályú csapatában. És ha szeptemberben és októberben idehaza kikapnánk a hollandoktól, illetve a törököktől, akkor 2013 tavaszán már megint nem lesz miről beszélni.

 

 

 

Az eddigi részek:

2012 - a sorsdöntő év (I. rész): Mario Götze, Oriol Romeu, Giovanni Trapattoni

2012 - a sorsdöntő év (II. rész): Cristiano Ronaldo, Ross Barkley és Raheem Sterling, Edin Dzeko

2012 - a sorsdöntő év (III.rész): David Beckham, Alex-Oxlade Chamberlain, Harry Redknapp