100 ezer munkahely jöhet létre az ágazatban

BL

2012. május 31., csütörtök 11:01, frissítve: csütörtök 11:05

Tavaly a vendégéjszakák szempontjából a turizmus már elérte a 2007-es szintet Magyarországon, az idén pedig már a válság előtti időszakot is meghaladhatja az ágazat teljesítménye – vélekedett Bánki Erik, az Országgyűlés turisztikai bizottságának fideszes elnöke.

Bánki Erik a kormány hivatalba lépésének kétéves évfordulója kapcsán azt mondta: „a külföldi piacokon már sikerült rendezni a sorokat”, de a hazai keresletet még nem sikerült helyreállítani. A politikus azt várja, hogy jövőre már a belföldi piac is élénkül.

Az elmúlt két évről szólva elmondta: a kormányváltás után a gazdasági válság, illetve az előző kormány szerinte elhibázott intézkedései miatt azonnali átszervezésekre volt szükség. Így például a nemzeti turisztikai marketinggel foglalkozó Magyar Turizmus (MT) Zrt.-nél megtakarítási intézkedéseket vezettek be, amelyek a politikus szerint eredményesek voltak.

Kifizetődik a támogatás

Mint mondta, a turizmusfejlesztés támogatása az államháztartás szempontjából kifizetődő, egyebek mellett azért, mert hamar megtérül, és az ágazat munkahelyteremtése is rendkívüli. Hozzátette: elégedett lenne, ha az ágazatban 100 ezer új munkahely jönne létre a ciklus végére, becslése szerint az elmúlt két év alapján ez reális.

Az ágazatban működő vállalkozások helyzetével kapcsolatban elismerte, hogy Magyarországon a turizmus túladóztatott, a vállalkozások versenyképességének erősítése érdekében az adóterheket csökkenteni kellene. Mint mondta, erre egyelőre nincs mód,  de addig is mérsékelni kell a turisztikai vállalkozások adminisztratív terheit. Példaként elmondta: a vendéglátás területén olyan átalányadózást lehetne bevezetni, amelyet az üzlet alapterülete, elhelyezkedése, várható forgalma alapján határoznának meg.

Még idén elfogadhatják a turizmustörvényt

A készülő turizmustörvénnyel kapcsolatban elmondta, a jogszabály tervezete elkészült. Ezt a kormány megtárgyalta és úgy döntött, látni szeretné a tízéves fejlesztési stratégiát, és ehhez illesztve a törvényt, hogy milyen módon segíti a törvény a stratégia megvalósítását. A fejlesztési stratégiát és az ahhoz igazított törvényjavaslatot június végéig kell letenni a kormány elé. Azt szeretné, ha a törvényt még ebben az évben elfogadná a parlament.

Forrás: MTI