1113 milliárd forint mozgott a kiskereskedelemben

BL

2012. április 24., kedd 10:23, frissítve: kedd 11:55

A januári kismértékű (0,6 százalékos) növekedés után februárban a kiskereskedelmi eladások 1,4 százalékkal csökkentek, így az év első két hónapjában 0,4 százalékos volt az elmaradás mértéke az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. februárban 552 milliárd forint, az év első két hónapjában 1113 milliárd forint értékű forgalom realizálódott.

A KSH szerint a csökkenésben meghatározó szerepet játszott az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése, miközben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű üzletek forgalma az idén 1,4 százalékkal nagyobb, mint a múlt év első két hónapjában.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek eladásai februárban 1,7 százalékkal, az év első két hónapjában 1,4 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene februárban 2,7 százalékkal csökkent, így az első két hónapban 0,4 százalékkal mérséklődtek az eladások.

Nagyobb mértékű visszaesés februárban a bútor- műszakicikk-üzletekben (–9,9 százalék) és az összes forgalomból csekély súlyt képviselő használtcikk-üzletekben (–22,6 százalék) volt, továbbá az átlagosnál nagyobb elmaradás volt megfigyelhető a gyógyszer-, gyógyászati termék (–4,5 százalék) kiskereskedelemben is.

Dinamikusan bővült ugyanakkor a forgalom volumene az illatszer (11,7 százalék), valamint – az előző évi alacsonyabb bázishoz képest – az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (9,3 százalék). A könyv-, számítástechnikai, egyéb iparcikk üzletek kismértékben növelték eladásaikat, míg a textilruházati és lábbeliüzletekben stagnált a forgalom volumene. Az üzemanyagtöltő állomások eladásai továbbra is csökkenést mutattak az üzemanyagok folyamatos drágulása következtében, februárban az eladások 2 százalékkal, az első két hónapban 2,1 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakitól.

Az egy hónappal korábbihoz mérten – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,5 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem, valamint az üzemanyagkutak eladásai lényegi elmozdulást nem mutattak, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelem februári volumene 1 százalékkal csökkent.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai februárban 1,7 százalékkal, az év első két hónapjában 6 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit, amelyben szerepet játszott a regisztrációs adó csökkenése, valamint az a körülmény, hogy 2011 első néhány hónapja a gépjármű-kereskedelem mélypontját jelentette.

Az adatokra reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hangsúlyozza, hogy a szektor csaknem felét (48 százalék) kitevő élelmiszerek volumene öt hónapja nem látott bővülést mutatott az előző év azonos időszakához képest. Az Eurostat jelentése szerint az eurózóna államaiban az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelmi forgalom volumene 2,1 százalékkal esett vissza, vagyis ebből a szempontból hazánk jobban teljesített az euróövezetnél. Legfőbb kereskedelmi partnerünk, Németország kiskereskedelme 2,5 százalékos visszaesést produkált, ami a külkereskedelmi kapcsolatok miatt hazánkra is hatással lehetett. A régióban Bulgáriánál (–6,4 százalék) és Lengyelországnál (–2,7 százalék) kisebb, Ausztriával azonos mértékű csökkenést könyvelhetett el hazánk – áll az NGM közleményében.

Forrás: MTI, MNO