15 milliárdos csomagot jósolnak

WA

2012. május 4., péntek 20:45

Egyöntetűen 15 milliárd eurós IMF/EU-finanszírozási csomag jóváhagyását jósolták Magyarország számára pénteki helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik egyetértettek abban is, hogy a megállapodás még mindig elérhető a harmadik negyedévben.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni részlegének közgazdászai befektetőknek összeállított forgatókönyvükben abból a feltételezésből indultak ki, hogy az általuk számolt bruttó finanszírozási igények alapján egy 15 milliárd eurós, két évre szóló IMF/EU-program „több mint elégséges lenne” a külső finanszírozással kapcsolatos piaci aggályok elsimítására.

Esély van arra, hogy Magyarország még az idén kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól – mondta Cséfalvay Zoltán.

A Morgan Stanley elemzői szerint a korábbi európai IMF/EU-programok tapasztalati arra vallanak, hogy egy hónapnyi tárgyalássorozat általában elég lehet a megállapodás bejelentésére, a ház szerint azonban ez az időkeret Magyarország esetében „túl derűlátónak” tűnik.

Nem lesz passzív az IMF

A cég londoni elemzői szerint „teljességgel elképzelhető”, hogy a Nemzetközi Valutaalap saját feltételekkel áll elő a megállapodás elérése fejében, különös tekintettel arra, hogy miután 2010 nyarán Magyarország „hirtelen levált az (akkori) IMF-programról”, az IMF Magyarország iránti bizalma valószínűleg „továbbra is alacsony”.

A Morgan Stanley londoni közgazdászai szerint az IMF részéről elképzelhető feltételek a jegybanki függetlenséggel kapcsolatos további biztosítékoktól az adójogszabályokban teendő engedményekig terjedhetnek.

Jóllehet egyelőre semmi konkrétum nem ismert a valutaalap részéről, valószínűtlennek tűnik azonban, hogy az IMF csupán a „passzív partner” szerepére szorítkozna a tárgyalások során – vélekedtek pénteki elemzésükben a Morgan Stanley londoni szakértői.

A cég londoni elemzői közölték: változatlanul lehetségesnek tartják, hogy júliusra vagy augusztusra létrejön a megállapodás a magyar IMF/EU-csomagról, de a parlament nyári szünete miatt lehetségesnek látják a késést is.

A Morgan Stanley elemzőstábja közölte azt is, hogy egyelőre fenntartja azt az MNB-kamat-előrejelzési forgatókönyvét, amely az idei év végére 6,50 százalékig, 2013 végére 5,50 százalékig csökkenő magyar jegybanki alapkamattal számol.

„Eseménydús” tárgyalássorozatot jósoltak

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői ugyancsak pénteken összeállított prognózisukban „eseménydús” tárgyalássorozatot jósoltak, de a harmadik negyedévre megállapodást valószínűsítettek egy 15 milliárd eurós készenléti csomagról.

A ház szerint a magyar félnek várhatóan nem lesz nehéz teljesítenie, amit az IMF a költségvetési oldalon elvár, a figyelem valószínűleg inkább a konszolidációs intézkedések minőségére és fenntarthatóságára összpontosul majd a tárgyalásokon.

Problémás részek

Idei mélypontjára, az év eleje óta először 500 bázispont alá csökkent a londoni piacon a magyar államadósság-törlesztési kockázatra kínált biztosítási tranzakciók árazása.

A JP Morgan londoni elemzői a Magyarország számára potenciálisan nehézséget okozó tényezők közé sorolták annak lehetőségét, hogy az IMF módosítást követel az egykulcsos adórendszerben, kéri az állami tömegközlekedési vállalatok átalakulását és e cégek támogatásának csökkentését, valamint „a költségvetési tanács függetlenségének helyreállítását”. A JP Morgan szerint az IMF emellett aggályokat vethet fel a pénzügyi tranzakciós adóval kapcsolatban is.

A ház londoni közgazdászainak pénteki előrejelzése szerint az IMF/EU-megállapodás létrejötte után Magyarország le is fog hívni a keretből, és a következő két évben csak 3 milliárd euró értékű kötvényajánlattal jelenik meg a magántőkepiacon, vagyis nem fogja a teljes lejáró szuverén devizatörlesztési kötelezettséget a piacról refinanszírozni. A JP Morgan londoni szakértői szerint ugyanis egy ennél nagyobb kibocsátást a piac esetleg úgy is értelmezhetne, hogy csökken a magyar kormány hajlandósága az IMF-feltételrendszer teljesítésére.

Fellegi Tamás szerdán kifejtette, Magyarországnak a vállalt jogszabály-módosításokat végig kell vinnie, mivel az Európai Bizottság úgy határozott: addig nem kezdődhetnek meg a tárgyalások, amíg ezek a lépések nem emelkednek jogerőre. A tárca nélküli miniszter a tárgyalások befejezése kapcsán korábban még úgy fogalmazott: „Ha fogadni kéne, hogy melyik időpont a valószínűbb, akkor a nyár közelsége miatt én az őszt mondanám valószínűbbnek.”

Mint arról beszámoltunk, Irina Ivascsenko, az IMF budapesti képviseletének vezetője múlt csütörtökön azt mondta, a Nemzetközi Valutaalap kész megkezdeni a hiteltárgyalásokat, amint a megfelelő lépések megtörténnek az MNB függetlenségének biztosítására.

Az Európai Bizottság szóvivője pedig múlt szerdán jelentette be: az EB készen áll arra, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal egy elővigyázatossági hitelkeretről. Az Európai Bizottság szerdai ülésén úgy ítélték meg, hogy Magyarország „elégséges lépést tett és kötelezettséget vállalt” ahhoz, hogy elinduljanak a hivatalos tárgyalások.

Forrás: MTI