18 ezer emberen segítenek

BL

2012. május 25., péntek 13:13, frissítve: péntek 13:30

Lezárult az Öreg-Túr rehabilitációjának első szakasza; az uniós támogatású beruházás projektzáró rendezvényét pénteken tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nábrádon.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság fejlesztési projektjének fő célja a folyó vízháztartásának javítása, vízszintjének emelése, illetve a belvízi biztonság növelése volt – mondta Gacsályi József projektmenedzser. A mintegy 63 kilométer hosszú Öreg-Túr, valamint belvízrendszere 13 települést és több mint 18 ezer embert érint a térségben. Az egy évig tartó beruházás során mederduzzasztók segítségével megemelték a folyó vízszintjét, három zsilipnél és a nábrádi fenékgátnál összesen négy vízszintmérő állomást építettek meg, míg a sonkádi szorítózsilipnél a rekonstrukciót követően ultrahangos vízhozammérő monitoringállomás létesült.

Több folyószakaszon megtörtént a mederrendezés, a vízimalmot megkerülő csatorna partrendezése, valamint a csatornákon szabályozó műtárgy építése. Kölcse belterületén létrejött a magasabb vízszint tartását akadályozó mélyvonulat bevédése, továbbá megvalósult a sonkádi kisbukó, a nagyari átereszek és a Kövessy-zsilip rekonstrukciója.

Az Észak-alföldi Operatív Program keretében megvalósult, 296 millió forint összköltségű beruházás kiterjedt a Báka-szegi holtmeder fejlesztésére, ahol a jobb vízellátás érdekében zsilip épült, továbbá a csatornán elvégezték az áteresz cseréjét is. Egy következő kiírás keretében tervezik megépíteni a folyó másik fenékgátját, mellyel a főmederbe történő vízszintemelésen túl a sonkád–kölcsei holtág vízellátása egyaránt biztosítható lesz.

Forrás: MTI