3 milliárd euróra nőhet a keret

WA

2012. június 22., péntek 16:39, frissítve: péntek 16:40

Sikeresnek tartotta az Európai Kutatási Együttműködési Szervezet (Eureka) magyar elnökségének egy évét Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára pénteken, az időszakot lezáró miniszteri konferencia sajtótájékoztatóján Budapesten.
Ismert, az Eureka programnak köszönhetően márciusban a közepes cégek piacorientált tevékenységének támogatására jelentek meg pályázati kiírások. Cséfalvay korábban azt is közölte, a tervek szerint a 74,6 milliárd forintos kutatás-fejlesztés-innnovációs 2012. évi keretre az összes kiírás megjelenik az első félévben.

Kiemelte: Magyarország tavaly júliusban vette át egy évre az Eureka-elnökséget, és ez idő alatt erősödött a szervezet pozíciója az európai innovációs politikában, és bővült tagsága. A Budapest dokumentum elfogadásával növekedhet a kis- és középvállalkozásokat támogató Eurostars–II program pénzügyi lehetősége 2014–2020 között – tette hozzá.

Az Eureka 1985-ben jött létre, célja a kutatás-fejlesztési projektek támogatása, koordinálása. Jelenleg 41 teljes jogú tagja van, köztük az Európai Bizottság, Magyarország húsz éve tagja a szervezetnek. A magyar Eureka-elnökség alatt vették fel 41. teljes jogú tagnak Montenegrót, társult tagnak Kanadát, és meghosszabbították Dél-Korea társult tagságát.

Cséfalvay a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Eurostars–I programnak eredetileg 800 millió euró kerete volt 2007–2013 között, az igények alapján az összeget megemelték egymilliárd euróra. 2014–2020 között az Eurostars–II pénzügyi forrása várhatóan 2-3 milliárd euróra növekszik, ezen belül 1-1,5 milliárd eurót tesz ki a magánszektor, és ugyanekkorát a tagállamok és az EU hozzájárulása.

4000 innovatív projekt

Az államtitkár kitért arra, hogy az Eureka-programban megalakulása óta több mint négyezer innovatív projekt valósult meg mintegy 30 milliárd euró költségvetéssel. Magyarország tagsága alatt, az elmúlt húsz évben 80 olyan Eureka-projekt zárult le sikeresen, amelyben magyar vállalatok, egyetemek, kutatóintézetek vállaltak szerepet, jelenleg 15 magyar részvételű Eureka-projekt van folyamatban, amelyekben 25 magyar partner vesz részt.

Magyarország támogatja a magyar partnerek részvételét az Eureka-programban, erre a célra tavasszal egymilliárd forint kerettel pályázatot hirdettek az innovációs alap terhére, és ez a lehetőség a jövőben is adott lesz – mondta az államtitkár.

Erősítik az együttműködést

Erdő Sándor, az Eureka szervezetet irányító, úgynevezett magas szintű munkacsoport elnöke kiemelte: lépéseket tettek annak érdekében, hogy a finanszírozásban nagyobb kockázatot jelentő innovatív kisvállalkozások is forráshoz jussanak.

Davut Kavranoglu, az Eureka-elnökséget Magyarországtól átvevő Törökország tudományos, ipari és technológiai miniszterhelyettese hangsúlyozta: folytatni kívánják a magyar elnökség alatt megkezdett munkát, és az együttműködés erősítésére fókuszálnak.

John McDougall, a kanadai nemzeti kutatási tanács elnöke kijelentette: büszkék Eureka-társult tagságukra, amely lehetővé teszi, hogy még inkább bekapcsolódjanak a gyümölcsöző kutatási projektekbe.

Sanja Vlahovic, Montenegró tudományos minisztere hangsúlyozta, hogy céljuk egybeesik az Eureka prioritásaival, köztük a kis- és középvállalkozások támogatásával, az innováció elősegítésével.

Forrás: MTI