300 milliárd eurót csempésztek ki az országból

tt

2012. augusztus 12., vasárnap 13:03, frissítve: vasárnap 13:03

Az olasz hatóságok az év eleje óta fokozott ellenőrzésekkel már 41 millió euró értékben koboztak el készpénzt, értékpapírt és nemesfémet olasz határátkelő pontokon, 78 százalékkal többet, mint 2011 azonos időszakában.

A római Fiumicino repülőtéren például egy kínai vállalkozó nő poggyászában közel 100 ezer eurót, egy másik kínai polgárnál cigarettakartonba rejtve 200 ezer eurót, egy egyiptomi üzleti kapcsolattal rendelkező olasz állampolgár bőröndjében pedig 122 ezer eurót találtak.

50 kiló arany az ülés alól

Ponte Chiasso svájci–olasz határátkelőn egy autó ellenőrzése során a vezetőülés alatt 50 kilogramm aranyra bukkantak. Az olasz jegybank statisztikái szerint két és fél év alatt 300 milliárd euró hagyta el az országot. Szakértői becslések szerint már ismét külföldön van annak a 66 milliárd eurónak a nagy része is, amely a 2009-es adóamnesztia alatt tért vissza az országba.

A likvid vagyon a gazdagokat fenyegető különadó és a líra visszatérésének réme miatt menekül az országból – elsősorban Svájcba. Az olasz kormány emiatt felgyorsította a tárgyalásokat Svájccal az átmenekített vagyon megadóztatásáról.

Forrás: MTI