50 százalék az esély a megállapodásra

WA, 2012. április 11., szerda 15:40
A Budapest Alapkezelő elemzői szerint 50 százalék az esély arra, hogy a magyar kormány még az idén tető alá hozzá az EU-val és az IMF-fel a hitelmegállapodást.
Eközben a londoni elemezők kedden úgy vélekedtek, kétharmadhoz közeli az esélye annak, hogy Magyarország egyezségre jut a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val egy új hitelprogramról, de az uniós bizottság a beterjesztett módosítási javaslatokon túl valószínűleg még további intézkedéseket fog kérni a magyar kormánytól.

„A megállapodás nélkül is megoldható az államadósság ez évi finanszírozása, de magasabb áron. Figyelembe kell azonban venni, hogy a magyar pénzügyi stabilitás szempontjából kiemelten fontos a feltörekvő piacok felé irányuló tőkeáramlás, ha ez változik, az komoly gondokat idézhet elő a finanszírozásban” – mondta Duronelly Péter, az alapkezelő befektetési igazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A Budapest Alapkezelő szakértői szerint a magyar gazdaság idén recesszióban lesz, egyedül az export teljesít kedvezően. A pozitív külső egyensúly ellenére a nagy külső adósság sérülékennyé teszi az országot – húzta alá a befektetési igazgató. Ha a privát szektor és az állam külső adósságát együtt számoljuk, akkor az összege eléri a magyar GDP 160 százalékát – fűzte hozzá.

Duronelly Péter szerint a beruházások visszaesése várhatóan 5 százalékot ér el 2012-ben, az éves infláció pedig 5 százalék fölött lesz. Kiemelte: a jelenlegi feltételek mellett a magyar államadóság-pálya nem finanszírozható, de ezzel egyelőre a magyar gazdaságpolitika nem számol. Úgy véli, az ország külső megítélésében, a kamatfelárak és a CDS árazásában nem az ország folyó fizetési mérlegének alakulása, sokkal inkább a magas külső adósság játszik meghatározó szerepet.

A szakember aláhúzta: a magyar állampapírok hozama a mérlegproblémák, a magánszektor és az állam együttesen hatalmas külső adóssága miatt magas, és magasan van a magyar CDS-felár. Kifejtette, ha a mostani trendek esetleg megfordulnának, és a feltörekvő piacok állampapírjaiba fektető alapokba a jelenleginél kevesebb tőke áramlana, az nagy gondot jelentene az államadósság finanszírozásában is. Ha egy ilyen esetben az ország nem rendelkezik védőhálóval, „akkor elszállunk, mint a győzelmi zászló” – mondta maliciózusan Duronelly Péter.

A kormány nem ismeri pontosan a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val kötendő hitelmegállapodás előfeltételeit – mondta Martonyi János külügyminiszter kedden az ATV Híradójában. Kitért arra is, hogy véleménye szerint a politikai feltételek elfogadhatatlanok lennének.

Az Európai Bizottság még elemzi azokat a válaszokat, amelyeket a magyar hatóságoktól kapott a kötelezettségszegési eljárások keretében küldött levelekre.
Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása