50 százalékos gázáremelést kér az IMF

LM

2012. május 28., hétfő 15:12, frissítve: hétfő 19:22

Az IMF csak abban az esetben újítja fel a hitelnyújtást Ukrajnának, ha Kijev jelentősen emeli a földgáz árát – jelentette ki a Nemzetközi Valutaalapnak az ukrán fővárosban tárgyaló küldöttségvetője.
Hosszú tárgyalásokra számít Árokszállási Zoltán hazánk és a Nemzetközi Valutaalap között, de ősz elejére megszülethet a kompromisszum. Olvassa el itt az MNO írását. Június 22-ére teszik, hogy a két fél asztalhoz ül, miután az Országgyűlés ekkor tervezi megszavazni a jegybanktörvényt.

Elemzők szerint a kormánynak 30-50 százalékkal kellene növelni a lakossági gázárat, hogy kiegyensúlyozottabbá váljon a költségvetés. Ezt a lépést azonban vonakodik megtenni a kormány az októberi parlamenti választások előtt.

Az IMF egy éve, márciusban leállította a 2010 júliusában indított 15,5 milliárd dolláros ukrán hitelprogramját, mert az ország kormánya elutasította több népszerűtlen megszorító intézkedés bevezetését, köztük a női nyugdíjkorhatár 55 évről 60 évre emelését és a lakossági gázár növelését. A kormány később részben beadta derekát, a parlament elé terjesztette a nyugdíjreform tervezetét, amelyet a törvényhozás tavaly júliusban jóvá is hagyott. A Nemzetközi Valutaalap azonban nem újította fel a hitelfolyósítást, miután nem teljesült a másik fontos követelése, a lakossági gázár 50 százalékos emelése.

Odacsapott a Standard and Poor's

A Standard and Poor's (S&P) hitelminősítő március közepén negatívra rontotta Ukrajna kilátását az addig érvényben levő stabilról a besorolás megtartása mellett, ami a leminősítés lehetőségére utal. Ukrajna hosszú távú szuverén adósságbesorolása ezzel továbbra is „B plusz” az S&P-nél, de már negatív kilátással.

A hitelminősítő a kilátásrontást azokkal bizonytalanságokkal indokolta, amelyek az ukrán kormánynak a Nemzetközi Valutaalappal, illetve az orosz Gazprommal a gázárakról folytatott tárgyalásait övezik, mert ezek – ahogy az S&P közleménye is hangsúlyozta – növelik a refinanszírozási kockázatokat Ukrajna számára.

Forrás: MTI