90 000 palack bornak jut hely

WA

2012. május 9., szerda 17:01

A Komárom-Esztergom megyei Neszmélyen 120 millió forintból megépített palackozóüzemet és tárolópincét avatott fel szerdán a Szöllősi Pincészet, a fejlesztéshez 51 millió forint támogatást kaptak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében.

A családi pincészet vezetője, Szöllősi Mihály elmondta, hogy új csarnokot építettek, ahol a palackozó és a címkéző gépsor kapott helyet, valamint 700 hektoliterrel bővítették a tárolótér kapacitását és 90 000 palack bor elhelyezésére alkalmas raktárat alakítottak ki.

A Szöllősi Pincészet 35 hektár saját ültetvénnyel rendelkezik, ebből tavaly 15 hektárt újratelepítettek, valamint további 40 hektárról vásárolják fel a szőlőt. Szerződéses partnereiknek megszabják a szőlőtermesztés technológiáját, előírják az elvégzendő munkákat és a növényvédő szereket is biztosítják.

Évente 2500 hektoliter bort állítanak elő, választékukban neszmélyi fehér borok szerepelnek. Kísérleti termékük a teljesen tartósítószer nélküli szőlőmust. A termelt mennyiség 40 százalékát folyóborként értékesítik, palackban évente 130 000 tételt adnak el, ez a mennyiség az új beruházással várhatóan növekszik.

A társaság éves árbevétele 100 millió forint. A 1830-ban gróf Zichy Miklós által építtetett pincéjükben 450 hektoliter bort tölgyfa hordókban érlelnek, 4500 hektolitert hűtött rozsdamentes acéltartályokban.

A pince egy részét eredeti állapotában, nemesi címerrel beépített téglákkal állították helyre, kupolájában bormúzeum található. A mostani beruházással a palackozóépület tetőterében alakítottak ki kóstolóhelyiséget a borturizmus fogadása érdekében.

A Szöllősi Pincészet 2009-ben az Év Pincészete díjat nyerte el, mely a magyar borászat legrangosabb elismerése. Borászati üzemük a Nyugat-magyarországi Egyetem mintagazdasága, együttműködnek a Corvinus Egyetem Borászati Tanszékével és a Budapesti Corvinus Egyetem Soós István Borászati Szakközépiskolával.

Forrás: MTI