A bankelnök nyilatkozata csalódást okozott

KG

2012. augusztus 2., csütörtök 16:27, frissítve: csütörtök 16:35

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke csütörtökön utalt rá, hogy az EKB kész felújítani a kötvényvásárlásokat a másodlagos piacon, hogy csökkentse a nehéz pénzügyi helyzetben lévő országok "kivételesen magas" finanszírozási költségeit.

„Az EKB nyílt piaci műveleteket fog végrehajtani, a céljai eléréséhez szükséges méretekben” – mondta Mario Draghi az EKB kormányzótanácsának ülése után tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a részleteket a következő hetekben dolgozzák ki. Az ülésen változatlanul 0,75 százalékon hagyták az alapkamatot.

Az euróövezet jegybankjának elnöke sürgette a kormányokat, hogy aktivizálják az euróövezeti mentőlapokat, az EFSF-et és az ESM-et, hogy szigorú feltételekkel vásároljanak államkötvényeket.

Csalódás, megroggyant tőzsdék, zuhanó euró

Az EKB kormányzótanácsa csütörtöki ülésén változatlanul 0,75 százalékon hagyta az alapkamatot.

Az eurózóna válságában végre már látszik a fény az alagút végén, európai szinten fontos döntések születtek, és már érezzük kedvező hatásukat – mondta korábban Mario Monti olasz miniszterelnök az állami RAI 1 rádiónak.

A bankelnök nyilatkozata csalódást okozott a piacokon, mindenekelőtt azért, mert időben nem határozta meg pontosan, hogy mikor fog beavatkozni az EKB az állampapírpiacon. A befektetők gyors és erőteljes intervencióra számítottak azt követően, hogy Draghi a közelmúltban kijelentette: az EKB mandátumának keretein belül bármit megtesz, hogy megóvja az összeomlástól az euróövezetet.

Többet vártak Mario Draghitól
Többet vártak Mario Draghitól
Fotó: Europress/AFP

A felfokozott várakozások után a tőzsdék reakciója heves volt, a részvényárfolyamok estek, az euró 1,24-ről 1,2250 dollárra gyengült, míg az olasz és spanyol állampapírok hozama emelkedett.

Az euró árfolyamának alakulása az elmúlt napokban (EUR/USD)
Az euró árfolyamának alakulása az elmúlt napokban (EUR/USD)
Forrás: Reuters

Forrás: MNO, MTI