A devizahitelek 90 százalékát is érintheti a kormányzati segítség

BL, 2012. május 7., hétfő 17:43
A devizahitel-adósok megsegítését célzó különböző központi programok az ügyfélhitel-állomány akár 90 százalékát érinthetik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) hétfőn megjelent fogyasztóvédelmi kockázati jelentése szerint.
Április közepén a bankszövetség elnöksége – Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kérésére – arra kérte a szektor tagjait arra, hogy gyorsítsák fel az árfolyamgátra vonatkozó kérelmek befogadását. Bővebben>>>

A rögzített árfolyamon történő végtörlesztés hatására 2012. február végéig az előző év szeptember végi hitelállományhoz képest mintegy negyedével csökkent a háztartások jelzálogalapú devizakitettsége – közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete hétfőn. A korábbi 5600 milliárd forintnyi deviza-hitelállomány 4200 milliárdos szintre csökkent. A konstrukció csaknem 170 ezer családnak jelentett segítséget, az esetek kétharmadában pedig – ahol önerőből történt a rendezés – végleges megoldást a devizahitel-problémákra.

Csökkenő kiszolgáltatottság

A PSZÁF szerint fogyasztóvédelmi szempontból különösen fontos a fogyasztók legszélesebb rétege számára elérhető további állami adósságrendező vagy adósságkönnyítő konstrukciók sikeres lebonyolítása, például az árfolyamgát megújított változata. A tájékoztatás szerint ezek a programok 2012 végére a tavaly szeptemberi vonatkozó hitelállomány akár 90 százalékát is érinthetik.

A felügyelet jelentős előrelépésnek tartja a jelzálogalapú hitelek átlátható árazására vonatkozó szabályok törvényben rögzítését. A teljes hiteldíjmutató maximalizálása csökkenti az ügyfelek kiszolgáltatottságát, a fizetendő kamatterheket, és kiszámíthatóbb, az ügyfelek számára jobban követhető az árazás. A régebben megkötött szerződések esetében az ügyfelek augusztus végéig kérhetik bankjuknál aktuális szerződésük új árazási szabályok szerinti díjmentes átalakítását – hívja fel a figyelmet a PSZÁF.

Hiányos szabályozás, bonyolult konstrukciók

Számos fogyasztó problémája, hogy a követeléskezelés fogyasztóvédelmi szempontból nem megfelelően, esetenként hiányosan szabályozott. A PSZÁF ezért 2012 márciusában a követeléskezelésre vonatkozó átfogó szabályozási koncepciót állított össze és juttatott el a jogalkotónak. Ez egyebek közt kiterjed a követeléskezelés kapcsán az intézményektől elvárt magatartási szabályokra az ügyfelekkel történő kapcsolattartás, tájékoztatás során. A PSZÁF szerint a lakossági betétek, megtakarítások esetében kockázatot jelent a fogyasztók számára, hogy az új termékek egy része kombinált, ezért egyre bonyolultabbá, összetettebbé válnak. Kiemelt jelentőségűnek tartja a PSZÁF, hogy az intézmények körültekintően tájékoztassák az ügyfeleket, különösen a termék összetettségéről, az egyes összetevőkben rejlő kockázatokról és a kapcsolódó költségekről.

A biztosítási szektor esetében tovább tart a unit-linked életbiztosítási termékek térnyerése, ahol szintén kockázatot jelent a termékkonstrukciók bonyolultsága. A PSZÁF hamarosan a unit-linked biztosításokra vonatkozó felügyeleti ajánlás kiadásával kívánja orientálni a biztosítókat, hogy az ügyfelek kiegyensúlyozott tájékoztatása érdekében a legjobb gyakorlatok szerint járjanak el a szerződés megkötését megelőzően, illetve annak tartama alatt.

Mint arról korábban beszámoltunk, az ügyészség nyomozást indított a devizahiteleket nyújtó bankok ellen, hogy tisztázzák, adócsalást követtek-e el. Április végén pedig pert nyert a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke, Kásler Árpád és felesége az OTP Bankkal szemben. A Magyar Nemzet ezt követően arról írt, hogy az ítéletnek beláthatatlan következményei lehetnek, akár lavinát is indíthat a devizaalapú hiteleknél.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés