A forintgyengülés és a GDP-revízió növelte meg a rátát

WL

2012. január 2., hétfő 12:55

Elsősorban a forint gyengülése okozta az államadósság rátájának növekedését az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik úgy látják, a mutatót felfelé tolta a Központi Statisztikai Hivatal GDP-revíziója is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn 82,6 százalékos GDP-arányos adósságrátáról számolt be a pénzügyi számlák statisztikájában.

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége (szufficitje) a 2011 harmadik negyedévével zárult egy évben a GDP 5,5 százalékát érte el pénzügyi számlák adatai szerint – jelentette hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Kattintson a további részletekért!

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője az MTI-nek elmondta: az államadósságot forintban számolják el, azonban az állomány csaknem fele devizában van. Így elsősorban a forint gyengülése húzta fel az államadósságot a harmadik negyedév végére.

Mint mondta, a negyedik negyedévben két, összesen 3 milliárd euró értékű adósság jár le, ennyivel csökken az állomány, a forint azonban október–decemberben tovább gyengült. A szakértő év végére 80 százalék körüli GDP-arányos államadóssággal számol.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője a forint gyengülése mellett kiemelte, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi adatok revíziója miatt módosította a GDP-adatokat. Így a nominális GDP-adatok valamelyest csökkentek, ez is feljebb tolja az államadósság rátáját – tette hozzá.

A második és a harmadik negyedév vége között a forint 10 százalékkal gyengült az euróval és 17,6 százalékkal a dollárral szemben. A pénzügyi számlák második negyedéves adatai szerint 2011. június végén az államadósság 21 286 milliárd forintot, a GDP 76 százalékát tette ki, ez az MNB hétfői jelentése szerint szeptember végére a GDP 82,6 százalékára emelkedett és elérte a 22 931 milliárd forintot.

Forrás: MTI