A MÁK miatt csúsztak ki a határidőből

Horváth Attila, Wiedemann Tamás

2016. február 27., szombat 09:02, frissítve: szombat 12:07

Több százezer embert is érinthet a Magyar Államkincstár bérszámfejtő rendszerének hibája. Ők lecsúsztak arról a lehetőségről is, hogy az adóhivatallal készíttessék el a bevallásukat.

Mindössze 200 ezren éltek az 1,4 millió erre jogosult főből az egyszerűsített személyijövedelemadó-bevallás lehetőségével – vagyis ennyien kérték, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készítse el bevallásukat. Ez elég rossz mutatónak látszik, nem véletlenül jelentette ki a minap önkritikusan Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős és parlamenti államtitkára, a NAV vezetője: „elképzelhető, hogy rosszul tájékoztattuk a munkáltatókat és a dolgozókat”.

Pedig egyáltalán nem biztos, hogy a tájékoztatás hiánya magyarázza a viszonylagos érdektelenséget. Elképzelhető, hogy több százezren egyszerűen kicsúsztak a határidőből. Például azok a munkavállalók, akiknek a Magyar Államkincstár (MÁK) rosszul készítette el az adóigazolását, a javított adatokat pedig már csak a február 1-jei határidő letelte után kapták kézhez. A csúszás mögött az állt, hogy a MÁK-nál a bevalláshoz szükséges igazolások elkészítéséhez hazsnált, új illetményszámfejtő rendszer (Kira) nem jól működött. Információink szerint 700 ezer ember kapja fizetését a kincstáron keresztül, de hogy ebből hányan vehették volna igénybe az egyszerűsített adóbevallást, arról nincsenek pontos adataink. Vélhetőleg több százezren lehetnek.

Csak a következő dátum maradt

Az Átlátszó.hu a múlt héten számolt be arról, hogy a munkáltatók egy része nem kapta meg január végéig az adóigazolását. Az adózók a munkáltatónál reklamáltak, a munkáltatók a kincstárra mutogatnak, és nem írták alá a rossz jövedelemigazolásokat. A MÁK az intézményvezetőknek írt levelében arra kérte a munkáltatókat, hogy a hibásan kiadott jövedelemigazolásokat semmisítsék meg, és soron kívül adják ki a módosított dokumentumokat. A Magyar Nemzet is csak az intézetvezetők részére február 15-én kiküldött és szerkesztőségünk birtokába került levélből értesült a konkrétumokról. A legnagyobb gond, hogy a tavaly október és november havi fizetések és megbízási díjak nem kerültek be a jövedelemigazolás megfelelő részébe. Az egyszerűsített közteherviseléssel összefüggő nyilatkozatok, az átalány- és szerzői díjakkal, továbbá a honoráriumokkal kapcsolatos adatok is hibásan kerültek a rendszerbe.

A dolgozóknak már csak a következő dátum, azaz a május 20. maradt az adóbevallásuk elkészítésére. Ez azonban már egy bonyolultabb dokumentum, így a munkavállalóknak vélhetőleg adótanácsadó segítségét kell kérniük. Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke lapunknak azt mondta, kérhetik a dolgozók a munkáltatót a költségeik megtérítésére akár peres úton is. Mivel azonban mindössze néhány ezer forintos tételről van szó, valószínűleg nem sokan élnek majd ezzel a lehetőséggel. A másik verzió, hogy a munkáltató átvállalja az alkalmazottól az adóbevallás elkészítését, erre azonban január 31-ig kellett volna őt megkérni. A szakértő szerint megoldható, hogy a kérelmet visszadátumozzák, ez nagy adminisztrációs terhet nem jelent.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.27.