A német óriás is kiugrik a Nabuccóból? + Videó

LM

2012. május 13., vasárnap 14:13, frissítve: vasárnap 14:39

Az RWE német energetikai konszern azt fontolgatja, hogy kiszáll a Nabucco konzorciumból – írta a Der Spiegel című német hetilap vasárnap megjelent számában.
A Nabucco konzorcium vezető testületének ülésein vitatják meg a Mol álláspontját a Nabucco projekttel kapcsolatban – mondta Christian Dolezal, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) kommunikációs igazgatója.

A Der Spiegel szerint az RWE vezetése még nem hozott végleges döntést, de az utóbbi hetekben berlini és brüsszeli politikusokat arról tájékoztatott, hogy a cég hamarosan távozhat a gázvezeték projekt megvalósítására összeállt társaságból. A részvétel azért vált kérdésessé, mert a beruházás becsült költségei csaknem megduplázódtak, 8 milliárd euróról 15 milliárdra emelkedtek, és még mindig nem sikerült földgázszállítási szerződést kötni Azerbajdzsánnal vagy Türkmenisztánnal – írta a lap.

Vizsgálják

A társaság szóvivője a beszámolóval kapcsolatban a Reuters hírügynökségnek elmondta: a „változó kondíciókra” tekintettel vizsgálják, hogy teljesíthetők-e a Nabuccóval szemben támasztott üzleti és stratégiai követelmények. Döntést még nem hoztak az ügyben. Az RWE továbbra is úgy véli, hogy a földgázvezeték az eredetileg elképzelt formában lenne a legjobb megoldás valamennyi érdekelt félnek – tette hozzá.


Az Európai Unió földgázellátásának biztonságát, mindenekelőtt az orosz forrástól való függőség csökkentését elősegíteni hivatott Nabucco az eredeti tervek szerint a Kaszpi-tenger térségéből szállítana gázt az unióba.

A 3900 kilométer hosszú vezeték megépítésére és üzemeltetésre 2004 júniusában létrehozták a Nabucco Gas Pipeline International (NIC) GmbH-t. A bécsi székhelyű cég tulajdonosai az osztrák OMV, a magyar Mol, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz Holding, a török Botas és az RWE.

Bizonytalan a Mol

A Mol áprilisban egy közleményben kifejtette, hogy úgy látja, a projekttel kapcsolatban több bizonytalanság merült fel, amelyeket nehéz lenne figyelmen kívül hagyni. A Mol szerint a projekt esetében mind a finanszírozási háttér, mind pedig a gáz forrása bizonytalan.

Forrás: MTI