A sertések sem bírják a hőséget

WA, 2012. július 11., szerda 23:59
A sertéstelepeken a tartós nagy hőség miatt fokozódott az állatok elhullása, nőtt a betegségek kockázata, és a hízóállatok súlygyarapodásának elmaradása is veszteséget okoz az állattartóknak – mondta Menczel Lászlóné a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára szerdán.

Hozzátette: várhatóan minimum 10 százalékkal emelkednek a tenyésztők termelési költségei. Ez részben azzal magyarázható, hogy a nagy meleg csökkenti a takarmánynövények termésátlagát, így a takarmányárak drágulnak, másrészt a nagy melegben az állatok rosszabbul hasznosítják a takarmányt. Ez növeli az önköltséget, ami tovagyűrűzik az élőállat-értékesítési árakra, majd a feldolgozók forgalmazási és a kiskereskedelmi áraira is.

Dr. Németh Antal, a VHT elnöke kifejtette: a nagy melegben csökken a kocáknál az ivarzás, így gyakoribbak a termékenyülési és a fialási problémák. Ugyanígy mérséklődik a szoptatós kocák tejtermelése, és zavarok lehetnek a tejleadásban is, emiatt a szopós malacok megbetegedése és az állatok elhullásának aránya növekszik.

Az étvágyuk is csökken

További probléma, hogy a hízóállatok étvágya és így a súlygyarapodása csökken, esetenként az emésztőszervi megbetegedések száma jelentősen nő. Előfordul, hogy leáll a nagyobb tömegű hízóállatok súlygyarapodása.

Az elnök jelezte: a VHT a sertéstartó szakemberekkel konzultálva igyekezett segítséget nyújtani, hogy a termelők mérsékelhessék a veszteségeket. A szakmaközi szervezet felhívta a figyelmet például a klímaberendezések gyakoribb ellenőrzésére, az istállók szellőztetésének átvizsgálására, a szellőztetés hatékonyságának növelésére. Emellett javasolták a vizes permetezés szakszerű alkalmazását, az állatsűrűség csökkentését, továbbá a hőstressz elleni készítmények használatát.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés