A spanyol kormány figyelmeztette Németországot

NT

2012. július 28., szombat 12:49, frissítve: vasárnap 15:45

Nagyobb szolidaritást vár Németországtól az eurózóna adósságválságát különösen megszenvedő Spanyolország kormánya, amelynek európai uniós ügyekért felelős államtitkára emlékeztetett arra a segítségre, amelyet Németország a II. világháború után kapott a talpra álláshoz.
Francois Hollande elnök áttekintette a spanyol helyzetet, és arra a következtetésre jutott, hogy a csúcs határozatait eltökélten és gyorsan végre kell hajtani” – mondta a francia kormányszóvivő pénteken.

A világégés után „Németország sokkal nehezebb helyzetben kapott segítséget. Sok ország hozott anyagi áldozatot Németország megsegítésére” – mondta Inigo Méndez de Vigo államtitkár a Bild című tömeglapnak. „Németországnak nem szabad ezt elfelejtenie” – idézte a lap szombati száma a spanyol politikust, aki úgy vélekedett, hogy Németország minden más országnál jobban profitál az Európai Unión belüli exportból.

A politikus meghatározása szerint az Európai Unió (EU) „egy család”, amelynek tagjai nehéz helyzetben kötelesek segíteni egymást. A kemény reformok közepén tartó Spanyolország bankszektorának pedig most segítségre van szüksége – jelentette ki.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nem szabad túlzottan előtérbe helyezni a nemzeti érdekeket, mert az EU csak közösségként lehet sikeres. „Nem Németországról, Spanyolországról vagy más tagállamokról van szó. Az Európai Unió vagyunk, és csak közösen érhetünk el sikereket” – húzta alá.

Inigo Méndez de Vigo egyúttal óva intette a német politikusokat attól, hogy a „csőd szélére beszéljék” Görögországot. „Rendkívül veszélyesnek tartom azt, ami jelenleg Németországban történik. Az embernek az az érzése, hogy néhány politikus valósággal elő akarja idézni a csődöt” – jelentette ki.

Forrás: MTI