A vidéki szállodák iránt nagyobb az érdeklődés

PR

2012. augusztus 17., péntek 20:28

Elsősorban a vidéki szállodák iránt nő meg a kereslet az augusztus 20-ához kapcsolódó hosszú hétvégén, Budapesten az augusztus nem számít főszezonnak – mondta Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) titkára az MTI-nek pénteken.

Mivel augusztus 20. csak belföldön ünnepnap, elsősorban a vidéki szállodák iránt nő meg az érdeklődés, a főtitkár szerint egyébként ez minden hosszú hétvégén így van. Mivel még tart a nyári nyaralási szezon, ahol vízparti vagy wellnessszállodák vannak – például a Balatonon, a Velencei-tó partján vagy a Dunakanyarban –, valószínűleg telt ház, vagy közel telt ház lesz.

Hozzátette: a fővárosban az augusztus nem számít főszezonnak. A szállodák összességében jó keresletre számítanak ebben a hónapban is, de ez nem csúcsidőszakuk. Budapesten a városi turizmus a jellemző, amelynek a legerősebb időszaka május-június és szeptember-október. Ezzel együtt 70-80 százalékos a szobafoglaltság augusztusban.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) a belföldi turizmus élénkítését várja a SZÉP-kártyától, amelynek forgalma a szállodákban, kereskedelmi szálláshelyeken olyan ütemben bővül, hogy a nyaralási szezonban, majd a későbbi hónapokban meghaladhatja az üdülési csekk korábbi forgalmát is.

A Duna-parti szállodákban a most következő hétvégén telt házhoz közeli napok lesznek, de nem augusztus 20-án, hanem inkább az előző két napon. Budapestre ugyanis elsősorban a városlátogató turisták jönnek ilyenkor is, akik zömében pénteken érkeznek és vasárnap este el is utaznak, mert hétfőn már dolgoznak – mondta Kovács István.

A tűzijáték azonban az itt tartózkodó külföldiek számára is érdekes, a Duna-parton lévő szállodákban sokan foglalnak asztalt azért, hogy vacsora mellett élvezhessék. A hotelek erre fel is vannak készülve. Vannak olyan vendégek is – köztük magyarok – akik a tűzijáték kedvéért Dunára néző szobát vesznek ki, és ott töltik az estét.

Növekedés

Növekedett a szállodák szobaárbevétele Magyarországon az év első öt hónapjában a múlt évihez képest, de még így is csupán a 2007–08. évi szinten van az MSZÉSZ értékelése szerint. Az elmúlt évben 10,4 százalékkal bővült a kereskedelmi szálláshelyek forgalma Észak-Magyarországon, ami a legdinamikusabb növekedés az ország kilenc turisztikai régiója közül. Az augusztus 20-ai hétvégére már szinte sehol nem lehet helyet találni a Balaton-parti szállodákban.

Forrás: MTI