Baranyay László Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, az MFB igazgatósága az ezzel kapcsolatos javaslatot várhatóan a jövő heti ülésén tárgyalja, s miután a felügyelőbizottság is megtárgyalta, beterjesztik a nemzeti fejlesztési miniszternek. Ha ugyanis megvásárolják a TakarékBankot, előtte a döntéshozóval meg kell ismertetni, hogy milyen lehetőségeket és kockázatokat vállalnak a tranzakcióval – tette hozzá.

Elmondta, hosszú ideje folynak tárgyalások a német DZ Bank képviselőivel a pénzintézet 38,5 százalékos tulajdonrészének megvételéről. A TakarékBank többségi tulajdona a takarékszövetkezeteké, ami már önmagában bonyolult helyzetet eredményez. A bank megvásárlása egy nagyobb pénzügyi intézményrendszer-beli elképzelés része – mondta Baranyay László. Ismertette: a napokban az MVM-nek értékesítik a Déli Áramlatban meglévő részesedésüket, amihez a fejlesztési miniszter már hozzájárult.

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezető igazgatója korábban a takarékok számára is előnyösnek nevezte a tranzakciót. A tulajdonrész ára becslések szerint négymilliárd forint körül lehet. A kormány célja a tranzakcióval a hitelezés fellendítése.