Alternatív megoldásokat kell keresni

BL

2012. május 10., csütörtök 17:05

Az alternatív energiaforrások szerepének növekedésére hívta fel a figyelmet a 6. Renexpo nemzetközi energetikai kiállítás csütörtöki megnyitóján Glattfelder Béla néppárti európai parlamenti képviselő, az esemény fővédnöke a kőbányai vásárvárosban.

Az utóbbi évtizedben az energia ára jobban emelkedett, mint az Egyesült Államok és Európa GDP-je, ezért keresni kell az alternatív energetikai megoldásokat – mondta Glattfelder Béla. Az energiatakarékosság mellett nagy szerep jut a megújuló energiának, amelynek széles körű használata új munkahelyeket teremt és bővíti a gazdaságot, tette hozzá a fővédnök.

A fosszilis energia növekvő felhasználására épült gazdaság válságba jutott. Már csak azért sem folytatható, mivel nincs annyi ilyen energiahordozó, amennyit ez a gazdaság felhasználni szeretne – indokolta más szemszögből is az alternatív, zöldenergia felhasználásának fontosságát Glattfelder Béla.

A bemutatón száz kiállító van jelen, az alternatív energiában érdekelt cégek mellett egyetemek, szakmai szervezetek, valamint önkormányzatok is – közölte Gáll-Tamás Avéna, a Reeco csoport nemzetközi igazgatója. A nemzetközi cégcsoport megújuló energiák felhasználásával foglalkozó rendezvényeket szervez, leányvállalatai útján Közép-Európában tevékenykedik.

A szombat estig nyitva tartó kiállítással együtt két konferencia, illetve több bemutató is lesz a helyszínen. Az egyik konferencia a biogázzal, a másik a napenergia-hasznosítással foglalkozik.

Varga István, a Reeco Hungary Kft. szakmai igazgatója beszámolt arról, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói a kiállításon bemutatják a nemzetközi versenyen is szerepeltetett napelem-integrált épületüket.

Forrás: MTI