Animáción a vörösiszap-katasztrófa

Grund

2012. március 19., hétfő 17:50, frissítve: hétfő 17:50

A nézők hamarosan újra láthatják a képernyőn Lázár Ervin mesehőseit, megismerkedhetnek a Bégető család mindennapjaival, és sajátos szemszögből, gyermekrajzok segítségével élhetik át a vörösiszap-katasztrófa eseményeit. A Médiatanács összesen közel 100 millió forint pályázati támogatásban részesítette az animációs műfaj legjobb alkotóit.

A Médiatanács még 2011 novemberében hirdette meg az animációs filmek gyártását támogató pályázatát. A kiemelkedő érdeklődés és a színvonalas filmtervek miatt az eredetileg tervezett keretet megnövelte. A testület kilenc animációs filmtervet és alkotóikat részesítette támogatásban.

A pályázatnak köszönhetően a Négyszögletű Kerek Erdő hősei ezúttal szó szerint nagy fába vágják fejszéjüket. Mikkamakka mint brigádvezető és faügyi szakértő, Szörnyeteg Lajos, a legjobb szívű behemót, a szűkszavú Dömdödöm és a többiek favágás közben különféle kalandokba keverednek, Dömdödöm pedig nagy bajba. Egy picike lány siet a segítségére. A rajzfilmet a Kecskemétfilm készíti Horváth Mária rendezésében. A Maminti, a kicsi zöld tündér című animációs filmet a Duna televízió vetíti először.

Az animáció műfaji elemit felhasználva kerül a Duna Televízió képernyőjére a kolontári vörösiszap-katasztrófa megrázó története. A Magyar Alumínium Zrt. ajkai timföldgyárának zagytárazója 2010. október 4-én szakadt át, ezután rövid idő alatt közel egymillió köbméter maró hatású vörösiszap zúdult a Torna-patak völgyére és az ott fekvő Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely településekre.  Hogyan látták, és hogyan élték át a tragédiát a legkisebbek, a legvédtelenebbek, a gyerekek?  Erre keresi a választ Szoboszlay Péter animációs filmje, melynek „helyszíne” a gyerekek készíttette terepasztal, ahol saját rajzaikkal, gyurmafiguráikkal elevenítik meg a katasztrófa eseményeit.

A Médiatanács által megítélt támogatásból indulhat el Goda Krisztina és Udvardi Jenő Berti, a rózsaszín barika kalandjai című rajzfilmjének forgatása is. A Bégető család birkái humoros történeteken keresztül tanítják a gyerekeket önálló gondolkodásra. Bertivel a Magyar Televízió képernyőjén találkozhatnak majd a gyerekek.

Forrás: MTI