Az adócsökkentés a cél

WA

2012. július 10., kedd 07:36, frissítve: kedd 08:38

Varga Mihály szerint a kormány megállapodást akar az IMF-fel és az EU-val, erre törekszik már november óta. Az egykulcsos adó azonban az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerint olyan sarokpontja a gazdaságpolitikának, amelyben csak nagyon nehezen tudna engedni a magyar kormány.
Július 17-én Budapesten megkezdődnek Magyarország pénzügyi tárgyalásai az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal.

Varga Mihály kemény tárgyalásokra számít a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval.

„Az egykulcsos adóban én nem látok túlságosan nagy mozgásteret a magyar kormány részéről, de nyilván meghallgatjuk, hogy mi a probléma, mi a kifogás ezzel az adórendszerrel kapcsolatban” – mondta Varga Mihály hétfőn az m1 Az Este című műsorában. Hozzátette: hároméves átmenet után, 2013-ban lesz először tiszta formájában egykulcsos 16 százalékos arányos adó. A szuperbruttó kivezetésével pedig lehet, hogy az államnak kevesebb bevétele lesz, de az adókiesés a gazdasági növekedés révén ellensúlyozható, azáltal, hogy akinél több pénz marad, az többet fogyaszt vagy beruház.

Arra a kérdésre, kategorikusan ki tudja-e jelenteni, ha ingatlanadót vagy vagyonadót kér az IMF, abba nem megy bele a kormány, Varga Mihály azt válaszolta: ha ezek a kérdések előkerülnének, a magyar kormány meg fogja vizsgálni a témát, de több mint biztos abban, hogy egyelőre nemleges választ tudnak adni. A magyar gazdaság most olyan pályára került, ahol nem az adóemelést, hanem az adócsökkentést szeretnék megvalósítani. Továbbá ezek az adók nincsenek előkészítve, néhány ügyben pedig alkotmánybírósági döntés született. „Nem hiszem, hogy a Valutaalap ne mérlegelné azt, hogy ha ilyen kérdéssel előjön, akkor erre milyen választ tud kapni” – mondta.

A tranzakciós illetékről

Döntött a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetéséről hétfőn a parlament, a fizetési kötelezettséget az eredeti tervekkel ellentétben a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) és a Magyar Államkincstár pénzügyi műveleteire is kiterjesztve. Orbán Viktor múlt hétfői parlamenti felszólalásában közölte, a pénzügyi tranzakciós illeték biztosít költségvetési forrásokat a kormány 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi akciótervéhez.

A tranzakciós adóról szólva kifejtette, az Európai Bizottság és az IMF alapvetően a jegybanktörvény módosításától tette függővé, hogy a tárgyalások elkezdődjenek, biztos azonban abban, mivel ez igen tekintélyes részét érinti az adóbevételeknek, meg fogják kérdezni, hogy ez mi is pontosan.

Varga Mihály úgy vélekedett, hogy a tranzakciós adó nem sérti a jegybank függetlenségét. A magyar kormány, amikor megtette ezt a javaslatát, mérlegelte hatásait – jelentette ki a tárca nélküli miniszter.

Az elmúlt években sok olyan helyzet volt, amikor az államnak meg kellett térítenie a jegybankban keletkezett veszteséget – emlékeztetett –, ez a függetlenséget semmilyen módon nem befolyásolja. Az állam nem kívánja eldönteni a jegybank helyett, hogy milyen módon alkalmazza ezt az adót, saját maga fogja eldönteni ezt a kérdést. Ne zárjuk ki azonban azt a lehetőséget sem, hogy a jegybankban úgy döntenek, hogy mégis valamilyen köztes megoldást találnak, és valamit áthárítanak ebből – mondta Varga Mihály.

Forrás: MTI